Csökkentenék az egyetemi lemorzsolódás mértékét
Vissza

Csökkentenék az egyetemi lemorzsolódás mértékét

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetőségét jó pár éve foglalkoztatja az egyetem-elhagyás jelensége, mivel a legtöbb hallgatójuk az első év után hagyja abba tanulmányait.

– Habár sokan azt gondolják, hogy Romániában túl sok az egyetemi hallgató, ennek az ellentéte az igaz. A többi európai ország összlakosságát összehasonlítva az egyetemet végzettek számával, kiderül, hogy nálunk még mindig kevés a felsőfokú végzettséggel rendelkező személy. A Babes-Bolyai Tudományegyetem négy-öt éve foglalkozik az egyetem-elhagyás jelenségével, és azt vettük észre, hogy a hallgatók 15-25 százaléka már az első év után abbahagyja tanulmányait – közölte Daniel David rektor-helyettes.

Markó Bálint rektor-helyettestől megtudtuk: a jelenség megfékezése érdekében 2017-ben az egyetem vezetősége erre vonatkozó stratégiát fogadott el és különböző típusú tanácsadásban részesítette a hallgatókat. A kutatások azt mutatják, hogy az elsőéveseknek nehézséget okoz az iskolairól az egyetemi oktatásra való áttérés, beleértve az egyetemi jegyzetelést, a szóbeli vizsgán való teljesítést és a stressz kezelését is. Az új projektnek köszönhetően három termet szerelnek fel korszerűen, ahol az egyetemi hallgatókat műhelytevékenységeken vehetnek részt, előadásokat hallgathatnak meg, tanácsokat kaphatnak, illetve csoportosan oktatási projekteken dolgozhatnak, amelyeket aztán videofelvétel keretében mutatnak be a többieknek. A három terem a Közgazdaság és Gazdálkodástudományi Karon (FSEGA), a Politika-, Közigazgatás és Kommunikációtudományi Karon (FSPAC) és a Testnevelési és Sport Karon (FEFS) kap helyet. Kialakításukra egyenként 300 ezer lej áll az egyetem rendelkezésére. A munkálatok elvégzésének határideje három év, de az egyetem vezetősége szerint jó esély van arra, hogy egy éven belül korszerűsítsék a termeket.

A tervek szerint 600 hallgatót választanak ki a projekt kedvezményezettjének. Az egyetemi hallgatók reggel nyolc és este 10 óra között látogathatják ezeket a létesítményeket hétköznap és hétvégén egyaránt.

A projektet a tanügyminisztérium hirdette meg, és a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank által nyújtott 200 millió lejes hitelből fedezi a ROSE (Romanian Secondary Education) projekt keretében.

Az egyetem vezetősége azt is hangsúlyozta, hogy országos szintű fejlesztésekre lenne szükség, mivel a különböző egyetemeken létrehozott oktatási központok, amelyek ilyen jellegű tevékenység lebonyolításával foglalkoztak, már több mint tíz éve nem részesültek átfogó minisztériumi finanszírozásban.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az erdélyi tudományosság egyik ...
Ötkarikacsapás
Régi vita, még régebbi kihívások

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ