Csípős bírság tenne rendet az e-rollerdzsungelben
Még egy hétig közvitán a kolozsvári e-rollerszabályzat
Még egy hétig közvitán a kolozsvári e-rollerszabályzat
Vissza

Csípős bírság tenne rendet az e-rollerdzsungelben

Vége a rollerekben botladozásnak, szeptember 21-ig közvitára bocsátott határozattervezetével Emil Boc polgármester hadat üzent a balkáni rendetlenségnek. Többszáz lejes pénzbírságot tervez a kolozsvári önkormányzat a hanyagul parkoló rollerezőknek, és pontosan leszögezi, hol szabad és hol tilos az elektromos kölcsönrollert parkolni: járda közepén, átjárón, zöldövezeten, bejáratoknál nem szabad. A rollerhálózatok üzemeltetőire is szigorúbb helyi szabályok „leselkednek” a kincses városban, ahol egyben korlátozni is szeretnék a kölcsönözhető rollerek számát. Emil Boc ugyanakkor mesebeli okos lány módjára két legyet is üt egy csapásra: az önkormányzat olyan átfogó statisztikára is szert tesz ennek a helyi tanácsi határozatnak köszönhetően, amelynek birtokában megfelelő szándékkal és szakértelemmel a konkrét lakossági igényekhez alakítható a közszállítási hálózat, bicikliútrendszer, infrastruktúra.

A határozattervezet mindenben követi a februári rollertörvény (a közúti közlekedést szabályozó 195/2002-es törvényt módosító és kiegészítő 13/2020-as sürgősségi kormányrendelet) rendelkezéseit, de azokon túlmenve konkrét szabályozást vezet be. Az általános jogszabályt részletesen ismertettük augusztus 14-i lapszámunkban, itt megismételjük legfontosabb rendelkezéseit. Kolozsváron is érvényes marad, hogy elektromos rollert csak 14. életévét betöltött személy használhat, a rolleren csak egy személy utazhat, 16 éves korig úttesten kötelező a sisakviselés, elektromos rollerrel csak bicikliutakon szabad közlekedni, annak hiányában pedig csak olyan útszakaszokon, ahol a megengedett maximális járműsebesség 50 km/h (járdán tehát nem), éjjel kötelező a fényszóró és macskaszemek. A félreértések elkerülése végett a kolozsvári határozattervezet megismétli az elektromos roller törvény szerinti meghatározását: egyetlen személy szállítására alkalmas két- vagy háromkerekű, elektromos motorral felszerelt jármű, ülőhely nélkül vagy egyetlen ülőhellyel, amelynek referencia ülőpontja legfeljebb 540 mm magasságra van a kétkerekűek, legfeljebb 400 mm magasságban a háromkerekűek esetében, és tervezett sebessége nagyobb mint 6 km/h, de nem haladja meg a 25 km/h-t.

Tulajdonképpen nemcsak elektromos rollerekre vonatkozik tehát a szabályzat, hanem például a Segwayekre is (a két egymás melletti kerékkel rendelkező járműre tett szómagyarító javaslatok közül a legnépszerűbb a kenguri és a gurulya), amelyekből viszont csak elvétve látunk Kolozsváron. Ám a szabályozás szerint úttesten kellene majd közlekedniük e szabályok betartásával azoknak a rendőröknek is, akik a pár éve beszerzett gurulyákkal közlekedve őrködnek a rend fölött a városban.

A sebességkorlátozást illetően még mindig megengedőbb a törvény, hiszen más európai, amerikai nagyvárosokban a felső sebességhatár már a mienknek a duplája, ugyanis a rollerek gyakran képesek elérni az 50 km/h-t, de sok elektromos roller a 25 km/h-nál jóval nagyobb sebességre képes, felhasználók szerint ilyenek a Kolozsváron nemrég beüzemelt Bolt rollerkölcsönző-hálózat járművei is. A kolozsvári határozattervezet egyelőre nem szab a törvénytől eltérő felső sebességhatárt, de leszögezi, hogy a rollerezők a megengedett helyeken a forgalomban részvevők közlekedésének akadályozása nélkül, a biztonságos közlekedésnek megfelelő sebességgel haladhatnak. Ez így valójában relatív, hiszen ismereteik, tapasztalatuk, életkoruk stb. alapján más-más sebességet ítélhetnek biztonságosnak a felhasználók, így a rendelkezés betartásában van egy igencsak bizonytalan elem: a személyes józan ítélőképesség. Amire – akárcsak a szabályzatra – nagy szükség lenne, ugyanis a felelőtlen rollerezés a felhasználóra és környezetére is veszélyes: 2016–2019 között az országban történt rollerbalesetekben egy személy életét vesztette, 37-en súlyosan, 156-an könnyebben megsérültek, 2020-ra pedig rohamléptekben nőtt az e-rollerezők száma.

Hol szabad parkolni a rollert?

Nagyon körültekintően kell eljárniuk az e-rollerüket leparkolni szándékozók, hiszen főleg a belvárosban lépten-nyomon tiltott zónákba botlanak majd. Tiltanák és 200–400 lejes pénzbírsággal büntetnék a rollerek parkolását 2 méteresnél keskenyebb járdákon (és Kolozsváron ilyen a belvárosi járdák zöme), buszmegállókban és gyalogátjárókon, illetve ezektől 25 méteres távolságban, épületek vagy kerítések mellett, taxistandokon, autóknak kialakított parkolókban, zöldövezeteken, útkereszteződésekben és azok 10 méteres körzetében, járműbejáratok és gyalogosoknak kialakított bejáratok közelében, közterületeken működő építőtelepeken, csatornafedeleken vagy más csővezetékköpenyeken, kémlelőaknákon.

A legalább kétméteres járdákon a rollereket az út szélén, a járdaszegéllyel párhuzamosan lehet parkolni, az esetleg előforduló fákkal és oszlopokkal egyvonalban úgy, hogy ne foglaljanak el félméteresnél nagyobb sávot a járda szélességéből és ne lógjanak be az úttestre. A rollerek a járdák félreeső szakaszán parkolhatók, anélkül, hogy akadályoznák a hozzáférést kereskedelmi helyiségek és turisztikai látványosságok bejárataihoz, köztéri bútorzathoz, szökőkutakhoz stb.

Ingyen statisztika és többszáz lejes pénzbírság

A rollerkölcsönző tevékenység az önkormányzattal kötött legfeljebb éves közterület-bérleti szerződés értelmében történik, a bérleti díj összegéről évente dönt a helyi tanács. Az önkormányzat korlátozhatja a közterületen kölcsönözhető rollerek számát, ezt a tervezet elvileg leszögezi, a konkrét korlátozás vélhetően további intézkedések részét képezi, amikor időszerűvé válik.

A rollerhálózatok üzemeltetőinek kötelességük az önkormányzat számára hozzáférést biztosítani a forgalmi adatokhoz (kölcsönözhető rollerek reális száma, közúti balesetekben érintett rollerek száma, felhasználók száma és útvonalak napi, heti, havi, évi bontásban), valamint bármilyen adathoz, amely lehetővé teszi a szabályok betartásának ellenőrzését. A rollerkölcsönzés egy applikáción keresztül történik, amelynek használatához meg kell adnunk bizonyos személyes adatainkat, és egy bankkártyát is regisztrálnunk kell – ne legyenek hát kétségeink afelől, hogy az esetleges kihágások elkövetőit azonosítani tudják, s így a kilátásba helyezett bírságok is kiróhatók, behajthatók.

Az üzemeltetőknek kötelességük legfeljebb 90 percen belül eltávolítani a tilosban parkolt rollereket, ellenkező esetben a Közterület-fenntartó Vállalat szállíttatja el azokat egy bizonyos szolgáltatási díj fejében, és 200–400 lejes pénzbírságot szab ki az üzemeltetőre. Bár ennek betartatása sem lesz egyszerű, hiszen ki fogja őrizni másfél órán át a tilosban lefülelt rollert?

Ezertől 2500 lejig terjedő pénzbírságot számolnak fel az üzemeltetőnek, ha a városháza Közlekedésbiztonsági Osztályának engedélye nélkül helyezi el rollereit közterületeken, ha a városháza által jóváhagyottnál több rollert bocsát forgalomba, ez esetben a rollereket a városháza elszállíttatja. Érdekesség: tilos a rollerek reklámcélra való felhasználása.

Az európai nagyvárosok rendelkezéseinek mintájára kidolgozott kolozsvári szabályzat célja szavatolni a jármű- és gyalogosforgalom minden részvevőjének biztonságát. A tervezettel kapcsolatos észrevételeket, javaslatokat szeptember 21-ig várnak a consultarepublica@ primariaclujnapoca.ro e-mail címen, vagy személyesen a polgármesteri hivatalban (Mócok útja 7. szám) és lakótelepi kirendeltségeinél.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Kolozs megye kikerült a vörös zónából
Izraelben visszavonulóban a járvány, de ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erdélyi származású írók az idei ...
  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke