Csipke – a nőiesség jelképe
Vissza

Csipke – a nőiesség jelképe

Csipkekiállítást és kézimunka délutánt szervezett Csipke – a nőiesség jelképe címmel, május 26-án, a Szamosújvári Népművészek Egyesülete a Téka Alapítvány konferenciatermében, az alapítvánnyal partnerségben.

A szervezők nevében Felszegi Melinda köszöntötte az érdeklődőket, majd Inczéné Lengyel Zsuzsa tartott előadást a csipkéről, bemutatva annak történetét illetve felhasználási módjait. „A csipke a textilművesség királynője, hiszen nemcsak polgári lakás díszítő elemként használható, hanem ruhák, ékszerek díszeként is” – fogalmazott. Megemlítette a brüsszeli és halasi csipkék történetét illetve értékét, a csipkeverés tudományába is betekintést nyújtott, a csipkekészítő eszközök fotójával szemléltetve és színesítve az előadást. A kiállítás anyagának nagy részét édesanyja, Lengyel Marika hagyatéka szolgáltatta. A régi szász kötények csipkéjétől, a vagdalásosig, a képként funkcionáló csipkéig sokfajta stílusú és mintájú csipkében gyönyörködhettek a jelenlevők. Az előadás végén az előadó az érdeklődők kérdésére is válaszolt.

A délután második felében Takács Rozália vezette be az érdeklődőket a horgolás rejtelmeibe. Az ügyes kezűek horgoltak, csipkemintákat „értelmeztek”, a csipkeminta jelek gyakorlatban ültetését ismerhették meg. 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megdőlt a napi rekord: közel 35 ezer új ...
Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ