Csíksomlyói búcsú: idén szívünkben zarándokoljunk!
Vissza

Csíksomlyói búcsú: idén szívünkben zarándokoljunk!

A koronavírus-fertőzés veszélye miatt idén elmaradnak a pünkösdszombati búcsú alkalmával szervezett zarándoklatok a csíksomlyói kegyhelyhez – legalábbis erre kérik a híveket a ferences testvérek. A búcsút ettől természetesen bemutatják, a szentmise interneten, tévében és rádión is követhető lesz élőben.

Meghozták a döntést a csíksomlyói búcsú szervezői, akik ugyan év elejétől készülnek a pünkösdszombati eseményre, a koronavírus-járvány áthúzta az eredeti terveket. A ferences sajtószolgálat közleménye kifejti: a kegyhely idén nem tudja fogadni a tömeges zarándoklatot.

„Nehéz döntést kellett meghoznunk a zarándokok egészségének megóvása érdekében, amely egyben a zarándokok iránti felelősség vállalása is. E döntés értelmében arra kérjük a zarándok testvéreket, hogy idén szervezetten ne zarándokoljanak el a kegyhelyre a pünkösdszombati búcsú alkalmával, hanem szívünk zarándoklatával kapcsolódjanak be az ünnepi szentmisébe és az egyéb liturgikus programokba. Kérjük, ne szervezzenek keresztaljákat, és kerüljék a tömeges zarándoklatot. A szentmise élőben követhető lesz a kegyhely honlapján (www.csiksomlyo.ro) és Facebook-oldalán (Csíksomlyó – kegyhely), továbbá közvetíti a Duna TV és az Erdélyi Mária Rádió.”

A közlemény szerint a május 30-i csíksomlyói pünkösdszombati búcsús ünnepi szentmise déli fél 1-kor kezdődik a zárt csíksomlyói kegytemplom – pápai kisbazilikában. A szentmisét Kovács Gergely, a Gyulafehérvári Főegyházmegye Főpásztora mutatja be és mond szentbeszédet.

A zarándokok lelki bekapcsolódását segíti az alkalomra összeállított programfüzet, amely PDF formátumban letölthető lesz a kegyhely honlapjáról és Facebook-oldaláról.

„További liturgikus cselekmények, imák, bejelentkezések pontos programjáról később részletes tájékoztatót nyújtunk. Köszönjük zarándok testvéreink megértését, hogy az idei évben nem tudnak a hagyományos módon elzarándokolni kegyhelyünkre. Kérjük a Csíksomlyói Segítő Szűz közbenjárását, hogy a járvány mihamarabbi elmúltával, kisebb zarándokcsoportokba szerveződve újra találkozhassunk a csíksomlyói kegyhelyen” – fogalmaz a közlemény, amely arra kéri azokat, akik időközben egyedül a kegyhelyre látogatnak, hogy szigorúan tartsák be a járvány terjedését megakadályozó előírásokat (maszk viselése a zárt helyeken, gyakori kézmosás, szükséges távolságtartás), ezzel is segítve, hogy minél hamarabb alkalmas legyen a kegyhely a zarándokok fogadására.

FOTÓ: Dezső László


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Mától lehet regisztrálni a 11. ...
Az RMDSZ nem támogatja bizalmatlansági ...
Költségvetés-kiigazítás: mire jut több ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ