Csibetábor a csúcson
Vissza

Csibetábor a csúcson

Idéntől új néven lesz ismert a 16 éves múlttal rendelkező Megyei Magyar Ifjúsági Tábor. A szervezők ez alkalommal a Beszterce-Naszód megyei Fügefürdőt választották helyszínnek, időpontja augusztus 30 és szeptember elseje közé esett.

55 magyar fiatalnak nyújtott felejthetetlen élményt a Besztercei MADISZ, a Bethlen Gábor Alap, a Beszterce-Naszód Megyei Tanács, a Communitas Alapítvány, a megyei ifjúsági és sport hatóság, a MIÉRT, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének és Vincze Loránt EP-képviselőnek a támogatásával.

Z.-S. T.

A Csibetábor elsődleges célja, hogy a fiatalok személyiségfejlesztő próbákon vegyenek részt,  fedezzék fel erősségüket. Teret kapott a tehetséggondozás, az ismeretterjesztés, az intézményeken kívüli közösségszervezés és pályaválasztás is. Idéntől több megpróbáltatás volt a programban, amely főként a csapatmunka fontosságát helyezte előtérbe. Bevállalni, kitartani és megtenni – ezek a kulcsszavak, amelyek köré építhető a tábor.

A résztvevők Beszterce-Naszód megye magyarlakta településeiről érkeztek: Bethlen, Árpástó, Szentmáté, Újős, Magyarnemegye, Mezőveresegyháza, Tacs, Retteg, Somkerék és Beszterce. Érkezéskor megkapták a tábor idejére szükséges anyagokat, majd kezdődtek az összerázó játékok, ahova a szervezők ez alkalommal beszúrtak egy olyan tevékenységet, amelyet a tábor végéig el kellett végezni. Résztvevők és szervezők egyaránt eleget kellett tegyenek: vizes próbáknak, zenés és táncos feladatoknak, továbbá vicces telefonbeszélgetések meg szerelmi vallomások is elhangzottak, de a régi fogpasztás játék sem maradt ki.

A megnyitón jelen volt Décsei Atilla, az RMDSZ Beszterce-Naszód megyei szervezetének elnöke, Máthé István, Bethlen alpolgármestere, Antal Attila besztercei városi tanácsos, és a házigazda szerepet betöltve Zoltán-Sipos Tímea, a Besztercei MADISZ elnöke. A megnyitó után az előadók is konkrét faladatot adtak a csapatoknak, ahol pontokat lehetett szerezni.  Ezek után kezdetét vette a Labirintus, amelyben volt: dinamó reklám, talicskázás, tojásverés, bolond banánok, tornyos szívószálak, kártyás puszik, lézerek harca, bizalom csibéi, turbékoló csibék, titkos üzenet, incsi-fincsi, gumimaci és általános műveltségi vetélkedő. A verseny ideje alatt több szempontot is pontoztak a felelősök, mint amilyen a gyorsaság, kreativitás, közösségi portálon begyűjtött lájkok száma, meggyőző képesség, valamint a csoportok mentorai is pontozták a versenyzőket.

A kialakult hét csoport közül az Optimisták gyűjtötték a legtöbb pontot: Timbalmas Timea Izabella, Balogh Kálmán, Banga Izabella, Gönczi Evelin Ildikó, Székely Izabella. A csapat tagjai Vincze Loránt EP-képviselő jóvoltából 2020-ban betekintést nyerhetnek Brüsszel látványosságaiba.

Második lett a Struccok csapata: Balog Edit Emese, Bíró Henrietta, Dorloti Árpád, Petrean Robert és Darlaci Ildikó. Harmadikok a Fehér Tigris csapat: Deiac Evelin, Gyenge Szilveszter, Salak Csaba, Pop Márton, Móra Tünde Imola.

Továbbá szép eredményt ért el a Középkoriak csapata - Palatkás Annamária, Oláh-Dee Csongor, Soós Loránd, Albert András, Székely Anca; a Merészek csapata - Bálint Mátyás, Dunere Ana Maria, Albert Tímea, Tóth Sándor Attila, Carabian-Dénes Róbert; a Harcosok csapata - Székely Vanda Antónia, Petrean Norbert, Darlati Dániel, Darlaci Izabella, Csillag Szabolcs. Idén a szervezők is állítottak csapatot, VIP néven: Pap Noémi, Szigyártó Norbert, Szikszai Eliza, Tatár Melitta és Gönczel Roland.

„Igyekszünk szórvány megyénk minden magyarlakta településén megkeresni azon fiatalokat, akik hajlandók meghatározni a legfontosabb helyi igényeket, összefogni és megszervezni a helyi ifjúsági életet. A tábor a legjobb példa a kellemes és a hasznos összekötésére” – fogalmazott a MADISZ elnöke.

Borítókép és fotók: Máthé Loránd

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Folytatódnak a zárlatok a koronavírus ...
Elhunyt Richly Zsolt, A kockásfülű nyúl ...
Csoma Botond: hozzunk be új embereket ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • A Híd-utcai kaputorony újabb részlete ...
  • RMDSZ 30 – ünnepi rendezvény ...
  • Nincs harag
  • VIDEÓ - #WEREMEMBER – Fotókkal a ...
  • Nemcsak a csillogás