Csak öt párt jut be a parlamentbe egy felmérés szerint
Vissza

Csak öt párt jut be a parlamentbe egy felmérés szerint

Öt pártnak van esélye bejutni a román törvényhozásba a decemberi választásokon, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD), a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL), az ALDE-nek, a Mentsük meg Romániát Szövetségnek (USR) és az RMDSZ-nek – áll a CIADO Romania felmérésében, amelyet a stiripesurse.ro hírportál tett közzé.

Az adatok szerint a PSD  44,6 százalékot, a PNL  29,3 százalékot, a Călin Popescu Tăriceanu vezette demokrata-liberálisok ALDE nevű szervezete 6,5 százalékot, az USR 5,7 százalékot, az RMDSZ pedig 5,2 százalékot szerezne, ha következő vasárnap lennének a választások. Traian Băsescu néppártja, a PMP sorsa kérdéses, hiszen a felmérés szerint 0,1 százalékkal maradna az 5 százalékos bejutási küszöb alatt, a szélsőségesen nacionalista nézeteiről ismertté vált Bogdan Diaconu Egyesült Romániáért Pártja (PRU) pedig alig 2,5 százalékon áll.

Arra a kérdésre, hogy melyik koalíciónak kellene a következő négy évben vezetnie az országot, a PSD-ALDE szövetségre a megkérdezettek 58 százaléka szavazott, a PNL-USR kombinációra pedig 42 százalék.

A CIADO Romania felmérésén alapuló elemzések arra a következtetésre jutottak: teljesen kizárt, hogy a szociáldemokraták egymagukra megszerezzék az abszolút többséget. A PSD-nek és az ALDE-nak ugyanakkor van esélye arra, hogy a választásokig hátralevő néhány hétben valamennyit átcsábítsanak a liberálisokban csalódott jobboldali szavazók köréből, különösen Erdélyben és a Bánságban. Az USR-nek egyre inkább növekszik a támogatottsága a nagyvárosokban, viszont ezzel egyidőben veszít a kisvárosokban élő és a vidéki szavazók körében. Úgy tűnik, hogy a PMP-nek - Traian Băsescu minden erőfeszítése ellenére – nincsenek további tartalékai, nem tudja bővíteni támogatóinak körét. 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rajtol a 11 hónapos belvárosi ...
Megjelent a kolozsvári Szociális Kisokos
Amikor generációk, vidékek, egyének és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...