INSCOP – Șoșoacă pártja is átlépheti a parlamenti bejutási küszöböt

INSCOP – Șoșoacă pártja is átlépheti a parlamenti bejutási küszöböt
A Románok Egyesüléséért Szövetségen (AUR) kívül az SOS Romania is átlépheti az 5 százalékos parlamenti küszöböt egy hétfőn ismertetett friss felmérés szerint.

Az INSCOP közvélemény-kutató által november 20. és 27. között, telefonos módszerrel végzett felmérés adatsora szerint továbbra is a Marcel Ciolacu miniszterelnök vezette Szociáldemokrata Párt (PSD) kapná a legtöbb voksot, ha most rendeznének parlamenti választást; a választók 30,2 százalékának támogatására számíthat. Koalíciós partnere, a Nicolae Ciucă által irányított Nemzeti Liberális Párt (PNL) a voksok 20,1 százalékát szerezné meg. Mindkét kormánypárt javított néhány százalékpontot októberi támogatottságához képest.

A PNL alig több mint fél ponttal előzi meg a 19,5 százalékon mért, George Simion által vezetett AUR-t, amely annak ellenére tartja 20 százalék körüli támogatottságát, hogy belőle korábban kizárt, a parlamentben rendszeresen botrányt keltő Diana Șoșoacă szenátor új pártja, az SOS Romania is igényt tart a nacionalista választók szavazataira és - most már az INSCOP mérése szerint is - a voksok 5,1 százalékával esélyes a parlamenti képviselet megszerzésére.

A mostani mérés szerint továbbra is hullámzó a hagyományos pártokkal szemben kritikus, szabadelvű Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) megítélése. Támogatottsága a korábbi erősödés után most - több mint két és fél százalékponttal - 11,9 százalékra esett vissza.

Az RMDSZ-t októberhez hasonlóan 4,9 százalékon mérte a közvélemény-kutató. A hatályos választási törvény akkor is lehetővé teszi a regionális pártok parlamenti képviseletét, ha nem érik el az országos 5 százalékos küszöböt, de legalább négy megyében megszerzik a voksok több mint 20 százalékát.

A megkérdezettek 48 százaléka biztosra ígérte részvételét a parlamenti voksoláson. 

Borítókép: Facebook

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Romániában a 35 év alattiak körében a szélsőséges Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a legnépszerűbb párt, amelyre a fiatal pártválasztók 23 százaléka adná voksát egy friss felmérés szerint, amelyet a Digi 24 ismertetett.
Belpol