Constantin Chiriac: kultúra is hozhat gazdasági növekedést
Vissza

Constantin Chiriac: kultúra is hozhat gazdasági növekedést

A Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál a bizonyítéka annak, hogy a kultúra is hozhat gazdasági növekedést egy közösségnek, nyilatkozta hétfőn, a Bursa de Spectacole rendezvény megnyitóján Constantin Chiriac, a színházfesztivál igazgatója.

A Bursa de Spectacole június 16-ig a világ kulturális menedzsereinek találkozópontja kíván lenni, a konferenciát a közösség fejlesztése a kultúra által tematika köré építették. Ennek megnyitóján beszélt a színházfesztivál fejlődéséről és gazdasági eredményeiről annak igazgatója.

– Szeben ezt a fesztivált 3 ország 8 előadásával indította el 25 évvel ezelőtt, az idei kiadásra 73 ország 525 eseményét hozta el – mondta el Constantin Chiriac, majd arról beszélt, hogyan járult hozzá a rendezvény támogatásához az évek során a helyi önkormányzat és arról, hogy milyen gazdasági eredményei vannak a színházfesztiválhoz hasonló méretű kulturális rendezvényeknek.

– Azokban a közösségekben, amelyekhez tartozunk, általában a kultúrára fordított összeg nem nagyobb, mint 1–2% a költségvetésből, kedvező feltételek esetén. Nagyszebenben viszont a város összköltségvetésének 12%-a. Ez a költségvetés 16%-ot hoz vissza a közösségnek – fejtette ki, majd hozzátette: a színházfesztivál a kiváló példája annak, hogy a kultúra is hozhat gazdasági növekedést.

(Borítókép: Constantin Chiriac, a szebeni színházi fesztivál igazgatója.)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eurovíziós Dalfesztivál: Hollandia ...
Korrupciós botrány miatt felbomlott az ...
Az Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ