Ma kezdődik a szebeni színházfesztivál

Ma kezdődik a szebeni színházfesztivál
Ma kezdődik Románia egyik legrangosabb színházi fesztiválja, a 25. Szebeni Nemzetközi Színházi Fesztivál (FITS) június 8–17. között zajlik, a szervezők a rendezvényre 524 előadást, valamint 73 ország több mint 3300 művészét hozzák el, naponta pedig megközelítőleg 50 ezer nézőre számítanak.

Idén először van a fesztiválnak két védnöke, Klaus Johannis román államfő és Charles herceg személyében. Charles herceg június 4-én látogatott el Nagyszebenbe, ahol a helyi színművészetis hallgatók We Art Free című rövid előadását tekintette meg a fesztivál szervezőivel közösen, majd a tervezett 20 perc helyett szinte két órát töltött el a városban. A herceg nem lesz jelen a színházi találkozón, de a hétfői látogatás alkalmával gratulált Nagyszeben városának és a fesztivál szervezőinek.

A közönség által leginkább várt személyek között található Peter Sellars, amerikai színházi rendező, Mihail Barisnyikov, orosz születésű amerikai balett-táncos, koreográfus és David O’Hara, skót színész.

– A fesztivál érettsége, a kiváló válogatás, amelyhez hozzászoktattuk a közönséget, és az elismertség, amelynek minden meghívottunk örvend fantasztikus energiát alakított ki, amely a gyors jegyeladásban tükröződött. A 25. kiadás igazi ünnep: ünnepeljük a szenvedélyt, amellyel évről évre megszervezzük ezt a fesztivált egy olyan csapattal, amely szívvel-lélekkel elköteleződött a közössége mellett, amellyel együtt nőttünk fel, és tanultunk – nyilatkozta Constantin Chiriac, a FITS elnöke.

A romániai színházak, mint például a Nagyszebeni Radu Stanca Állami Színház, a bukaresti Metropolis vagy az Odeon Színház mellett számos külföldi társulat előadásai is láthatók a fesztiválon, mint a Satiricus Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház (Moldovai Köztársaság) Esküvő című produkciója, a dániai Odin Teatret A fa (The Tree) című előadása, vagy a norvég Nemzeti Színház Kis Eyolf című, Ibsen-műből készült produkciója. Emellett érkeznek társulatok többek között Afrikából, az Amerikai Egyesült Államokból, Japánból vagy akár Kínából is.

– Ebben az évben nagy hangsúlyt fektettünk az utcaszínházi előadásokra, amelyek nagyon fontos részévé váltak egy ekkora méretű esemény filozófiájának. A főtéri koncertekkel más célközönséget akarunk elérni, és biztosak vagyunk abban, hogy minden eseményünkre minden korosztályból érkeznek majd érdeklődők, a legkisebbektől a legidősebbekig – mondta Constantin Chiriac.

A rendezvény részletes programja elérhető a www.sibfest.ro weboldalon.