Com’ON Kolozsvár: indul az ötletbörze!
Vissza

Com’ON Kolozsvár: indul az ötletbörze!

A közösség és az egyének jólétét szolgáló kezdeményezésekkel jelentkezhetnek kolozsvári fiatalok augusztus 8-ig a PONT Csoport Com’ON Kolozsvár ifjúsági részvételi folyamatának ötletversenyére. Az online szavazáson legnépszerűbb 45 kezdeményezés legfeljebb 3500 lejes támogatásban részesül a kolozsvári önkormányzat részéről – olvasható a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményben. A projekteket idén novemberig kell megvalósítani.

Legalább 3 tagú informális csoportok jelentkezhetnek, a jelentkezők életkora 14–35 év közötti kell legyen, és nem tagjai valamilyen hivatalos szervezetnek, ha mégis azok, akkor elsősorban a kolozsvári közösség javát szolgáló, értékteremtő képességüket helyezik előtérbe. Egy csapat több kezdeményezést javasolhat, de azok közül legfeljebb 3 részesülhet támogatásban. Kizárólag online projekteket is várnak, ha azok elsősorban kolozsváriaknak szólnak, a bizonytalan helyzet miatt a szervezők minden projekt esetében javasolják az online változat kidolgozását is. A comoncluj.ro honlapon a részletes szabályzat olvasható, itt kell regisztrálni augusztus 8-án éjfélig az űrlap kitöltésével.

Az idei pályázat prioritásai, kiemelt témái: egészség (a fizikai, mentális vagy lelki egészség javítását szolgáló kezdeményezéseket várnak, de az ötletek kapcsolódhatnak az egészséges életmódhoz is: mit együnk, hogyan aludjunk, hogyan és mennyit sportoljunk), oktatás (a fiatalok felkészítése arra, hogy jobban boldoguljanak az életben, mit szeretnének ehhez megtanulni, megismerni; általános vagy specifikus képességek fejlesztését célzó, oktatással kapcsolatos ötletek stb.), részvétel (kezdeményezőkészséget, együttműködést, polgári, szociális, kulturális részvételt ösztönző ötleteket várnak), támogató környezet (milyen városra van szükségük a fiataloknak ahhoz, hogy maximálisan kiteljesedhessenek, aktívan részt vegyenek a közösség igényeinek kielégítéseiben és a városfejlesztésben; kolozsvári terek azonosítása és aktiválása; ifjúságot támogató szolgáltatások, ifjúsági központok, mobilitás stb.). A felsorolt négy prioritás csak ihletadó, azokba egyéb kreatív ötletek is beilleszthetők.

Tavaly 127 csapatban 500 fiatal 137 ötletet nyújtott be, erre több mint 3000 kolozsvári lakos közel 10 ezer szavazatot adott le. Végül 19 csapatban 87 fiatal 33 helyszínen valósította meg a kolozsvári közösség által megszavazott 37 kezdeményezését, a rendezvényeken kb. 1800 látogató vett részt, minden korosztályból. A csapatok többek között pantomimjátékokat szerveztek állami intézményekben, filmvetítést tartottak gyerekeknek, freskófestésre hívták a középiskolásokat, WhatsApp műhelyt tartottak időseknek.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Mozgósítási gyakorlat Székelyföldön
Tiltakoznak a rendőrségi alkalmazottak
Japán sztrájk az egészségügyben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Ballagókhoz s nem csak
  • Elballagtak az Apáczai-líceum diákjai
  • Az iskola anyacsavar, recepteskönyv, ...
  • Boné Ferenc-per: 20 év letöltendő ...
  • Magyarságfóbia