Ciucă az egyházak támogatását kérte az oltáskampány felgyorsításához
Vissza

Ciucă az egyházak támogatását kérte az oltáskampány felgyorsításához

Nicolae Ciucă miniszterelnök egyházi elöljárókkal találkozott csütörtökön a bukaresti Coral-templomban, az ország legnagyobb zsinagógájában, hogy segítségüket kérje a koronavírus elleni oltási kampány felgyorsításához.

A megbeszélés után a kormányfő elmondta: azt kérték az ország lakosságának 99 százalékát képviselő 18 felekezet képviselőitől, hogy csatlakozzanak az emberek egészségének és életének megmentését célzó kormányzati erőfeszítésekhez. Az egyházaknak meghatározó a szerepük abban, hogy a bizalmat és a reményt táplálják az emberekben - mutatott rá Ciucă.

Az egyházak egybehangzó kérése az volt, hogy a kormány ne kösse zöld igazolvány felmutatásához a hívek részvételét a templomi szertartásokon. Ciucă erről azt mondta, hogy reményei szerint a koalíciós pártok év végéig elfogadják a digitális Covid-igazolvány használatára vonatkozó törvényt, amely kiegyensúlyozott, közegészségügyileg megalapozott, a fertőzési adatokra alapozott mechanizmust tartalmaz majd a védettségi igazolvány használatáról.

A lakosság 85 százalékát hívei között tudó ortodox egyház mindeddig ellentmondásosan viszonyult az oltáshoz, a médiában gyakran idézték az egyház több vírustagadó, oltásellenes képviselőjének álláspontját. A legismertebb közöttük Teodosie érsek, a dobrudzsai megyéket magában foglaló tomisi érsekség vezetője, aki rendszeresen szembeszegül a járványügyi korlátozásokkal, maszkviselési kötelezettséggel, a zöld igazolvány bevezetésével. Egy Botoșani megyei templomban arra is volt példa, hogy két ortodox pap egyszerűen letépte a maszkot a szertartás közben a hívekről és felszólította a beoltottakat, hogy hagyják el a templomot.

Az ortodox egyház hivatalos álláspontja egyébként az, hogy az ortodox hívők fogadják meg orvosaik tanácsát, illetve tartsák be az egészségügyi előírásokat. Dániel pátriárka, a romániai ortodox egyház feje azonban sosem buzdította arra egyházának tagjait, hogy olttassák be magukat, de ő maga is csak november végén szánta rá magát a vakcina felvételére.


 

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Prefektus: Kolozsváron a 22,1 ezrelékes ...
Emancipáció húsz lejre
Kovácsházi István vendégszereplésével ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ