Ciorbea lemondását követelő tüntetés Kolozsváron
Vissza

Ciorbea lemondását követelő tüntetés Kolozsváron

Január 11-én, szerdán 18 órakor tüntetést szerveznek Kolozsvár főterén, amelyen a Nép Ügyvédje tisztségét betöltő Victor Ciorbea lemondását követelik majd - tájékoztatnak a kezdeményezők Facebookon. A kezdeményezők felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják azt, hogy egyáltalán felmerül annak a lehetősége, hogy egy európai uniós tagállamban egy elítélt személy az ország legfőbb tisztségét töltse be.

Mint ismeretes, Victor Ciorbea ombudsman alkotmányossági óvást terjesztett be múlt csütörtökön a kormány működését szabályozó törvény azon cikkelye ellen, amely meggátolta Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt abban, hogy pártja választási győzelme után magának követelje a miniszterelnöki tisztséget.

Következésképpen a tiltakozók a világhálón petíciót tettek közzé, amelyben Victor Ciorbea lemondását követelik. Ez idáig a dokumentumot 125 ezer állampolgár írta alá.

A vitatott cikkely szerint a büntetett előéletűek nem lehetnek tagjai a kormánynak, márpedig Dragneát tavaly áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-ben tartott népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Dragnea többször is kijelentette, hogy szerinte őt illetné meg a miniszterelnöki tisztség. Ezért több elemző is úgy vélekedik, ha elhárulnak a jogi akadályok, akkor Dragnea átveszi majd a beiktatott szociálliberális kormány irányítását Sorin Grindeanu miniszterelnöktől.

Klaus Johannis államfő több alkalommal is leszögezte, hogy a – törvényi akadálytól függetlenül – semmiképpen nem fog kormányalakítási megbízást adni bűnvádi eljárás alá vont vagy elítélt politikusnak.

A sajtókommentárok biztosra veszik, hogy Dragnea az államfő felfüggesztésének árán is érvényesíteni fogja kormányfői ambícióit, ha az alkotmánybíróság helyt ad az ombudsman óvásának.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírusos a Kolozs Megyei ...
Két nap alatt 2533 új eset és 75 ...
Parkoló autókat rongáltak meg a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ