Ciorbea lemondását követelő tüntetés Kolozsváron
Vissza

Ciorbea lemondását követelő tüntetés Kolozsváron

Január 11-én, szerdán 18 órakor tüntetést szerveznek Kolozsvár főterén, amelyen a Nép Ügyvédje tisztségét betöltő Victor Ciorbea lemondását követelik majd - tájékoztatnak a kezdeményezők Facebookon. A kezdeményezők felháborítónak és elfogadhatatlannak tartják azt, hogy egyáltalán felmerül annak a lehetősége, hogy egy európai uniós tagállamban egy elítélt személy az ország legfőbb tisztségét töltse be.

Mint ismeretes, Victor Ciorbea ombudsman alkotmányossági óvást terjesztett be múlt csütörtökön a kormány működését szabályozó törvény azon cikkelye ellen, amely meggátolta Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnököt abban, hogy pártja választási győzelme után magának követelje a miniszterelnöki tisztséget.

Következésképpen a tiltakozók a világhálón petíciót tettek közzé, amelyben Victor Ciorbea lemondását követelik. Ez idáig a dokumentumot 125 ezer állampolgár írta alá.

A vitatott cikkely szerint a büntetett előéletűek nem lehetnek tagjai a kormánynak, márpedig Dragneát tavaly áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték egy 2012-ben tartott népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

Dragnea többször is kijelentette, hogy szerinte őt illetné meg a miniszterelnöki tisztség. Ezért több elemző is úgy vélekedik, ha elhárulnak a jogi akadályok, akkor Dragnea átveszi majd a beiktatott szociálliberális kormány irányítását Sorin Grindeanu miniszterelnöktől.

Klaus Johannis államfő több alkalommal is leszögezte, hogy a – törvényi akadálytól függetlenül – semmiképpen nem fog kormányalakítási megbízást adni bűnvádi eljárás alá vont vagy elítélt politikusnak.

A sajtókommentárok biztosra veszik, hogy Dragnea az államfő felfüggesztésének árán is érvényesíteni fogja kormányfői ambícióit, ha az alkotmánybíróság helyt ad az ombudsman óvásának.


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tiltakoznak az 5G hálózat bevezetése ...
Lucian Boia díjának súlya
Kolozsvári civileket toboroznak a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ