Cioloș kormányát előterjeszté…
Vissza

Cioloș kormányát előterjeszté…

A legjobb sehogy… - valahogy ilyen hangulatban terjeszthette hétfőn a parlament elé javasolt kormánya névsorát és programját Dacian Cioloș. Ha nem szavaz a törvényhozás bizalmat a kabinetnek, az uszéréseknek le kell nyelniük a békát, akarva-akaratlan kezére játszva ezáltal Klaus Iohannisnak, aki múlt héten váratlanul kormányalakításra kérte fel a liebling libik riválisának tartott USR-elnököt. Az államfő perverz indíttatású gesztusának, mint tudjuk, az volt a célja, hogy a saját maga ásta verembe taszítsa a liberális Florin Cîțu vezette kormányt megbuktató USR-t. Világos volt ugyanis, sem Cîțuék, sem az RMDSZ nem fog még egyszer összeállni a bajkeverő uszérésekkel. Az ellenzéki szociáldemokratákkal és az aurosokkal pedig az USR nem állna össze. (Még egyszer…). Ennél már csak az lenne kínosabb Cioloșék számára, amennyiben – valamiféle hasonlóan abberáns forgatókönyv alapján –a törvényhozók mégiscsak megszavazzák kormányukat.

A hotnews.ro hírportál hétfőn hosszan idézte Dragoș Pâslaru USR-s EP-képviselőt, várományos pénzügyminisztert, aki azon meggyőződésnek adott hangot, hogy igenis, van reális esély a Cioloș-kabinet megszavazására. Érdekes módon a politikus nem úgy tűnt, mint aki különösebben örül a dolognak. Szavaiból az derül ki: direkt átverésnek számítana, ha mégis hivatalba kellene lépnie az USR-s kormánynak. Elmondta: kinéz annyi cinizmust a PNL-ből, hogy bizalmat szavazzon Cioloșéknak, így menekülve a máris terhes kormányzástól. „Hogy aztán egész télen legyen kivel feltörölniük a padlót, miközben az egészségügyi és az energia-válság csúcsot ér!”, fakadt ki Pâslaru előrevetítve egy kisebbségi USR-kormány sorsát. Szerinte a PSD-nek is az az érdeke, hogy ebben a nehéz helyzetben valaki vigye el a balhét, ők pedig kényelmesen tovább növekedjenek támogatottságban – lehetőleg a kormányon lévők kárára. Pâslaru nem tudta konkrétumokkal alátámasztani „megérzéseit”, véleménye szerint azonban sem a liberálisoktól, sem a szociáldemokratáktól nem áll távol az ilyesmi. Azt nem tette hozzá, de a Napnál is világosabb: a kisebbségi USR-kormány gyenge és gyakorlatilag cselekvőképtelen lenne. Tűzoltás céljára éppenséggel megfelelhet, de bármikor elmozdítható, ha a politikai csillagállás épp olyanná válik.

Kétségtelen, nem valami nagy élvezet kormányon lenni mostanában Romániában. Az elszabaduló gáz- és villamos energia-árak, a járvány negyedik, magasra csapó hulláma maga alá temethet sokkal stabilabb, hitelesebb kormányokat is, nemhogy az olyan pártokét, amelyek fél év alatt önmaguk árnyékává váltak, ami a támogatottságukat illeti. Szakértők rémülten csapják össze kezüket. Megfogalmazásuk szerint nem az a különös, hogy a kormánypártok hivatali idejük első időszakában veszítenek népszerűségükből, ez rendszerint előfordul. De az esetek többségében azért, mert ez az a periódus, amikor az ország igazgatásával járó népszerűtlen intézkedéseket ajánlatos meghozni, hogy a következő választásokig hátramaradó intervallumban legyen idejük visszatornászni a százalékokat. Itt viszont, magyarázzák a kommentátorok, a saját belső perpatvaraikba, hatalmi harcaikba való becsavarodás miatt került háttérbe az országérdek és csökkent a választók szemében még jobban a pártokba vetett bizalom.

Ezért Dragoș Pâslaru félelmeinek akár lehet is alapja. Mert mi van akkor, ha a mostanában eléggé szeszélyes Iohannisnak valóban „komolyabbak” a szándékai Cioloșsal: nem csak bolondját járatja vele a bizalmi szavazáson, hanem tényleg hatalomra segíti, és ott is tartja. Egy darabig legalábbis. Túszként. Hogy legyen, aki a „piszkos munkát” elvégzi, lásd Olaszországhoz és egyéb, a járvány által keményen sújtott országokban alkalmazott szigorító intézkedések bevezetése, miközben sosoakák naponta átkot szórnak az adminisztráció fejére. És legyen, akivel a román választók és Brüsszel előtt mindezt elmagyaráztatni. Az elmagyarázhatatlant. (Egész télen, ha kell…)      


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Iskolai Covid-tesztek „kilóra” ...
Továbbra is sok a fiatal munkanélküli
Bepereli Romániát az EB: nem korlátozta ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ