Cifra helyzet Cifra Kalotaszegen: 24 koronavírusos eset
Önkéntes karanténba vonul a mákófalvi alpolgármester
Önkéntes karanténba vonul a mákófalvi alpolgármester
Vissza

Cifra helyzet Cifra Kalotaszegen: 24 koronavírusos eset

Huszonnégy óra alatt rekordszámú, 53 új koronavírusos megbetegedést jegyeztek Kolozs megyében tegnap, egy nappal korábban pedig 43-at. Aggasztó hírek érkeztek Mákófalváról, ahol a helyi varrodában dolgozók közül 24 személy koronavírus-tesztje lett pozitív. A betegek között inaktelkieket, kolozsváriakat, szászfenesit, darócit is találunk, de a legtöbben – tizennégyen – mákófalvi lakosok. A varrodát ideiglenesen bezárták, sokan vonultak karanténba, feleségével együtt Both György is, aki alpolgármestere Egeres községnek, amelyhez Mákófalva is tartozik. A diagnosztizáltak többsége egyelőre tünetmentes, néhányan kórházban vannak. Vasárnap óta öten haltak meg Covid-19 miatt Kolozsváron, ezzel a Kolozs megyében jegyzett elhalálozások száma hatvanegyre emelkedett, közülük negyvenegyen Kolozs megyei illetőségűek voltak. Eddig közel 800 személyt gyógyultként utaltak ki kolozsvári kórházakból.

Kéttucatnyi fertőzöttet azonosítottak az Egeres községhez tartozó Mákófalván, egy helyi kisvállalatnál. A Versapak varroda mind a 75 dolgozóját tesztelték, 24-nek a tesztje lett pozitív. A varrodát két hétre bezárták, a betegeket és kontaktszemélyeiket elkülönítették.

Both György, Mákófalva önkormányzati képviselője, Egeres község alpolgármestere kérdésünkre a Szabadságnak elmondta: a cég 75 dolgozója közül 24-nek lett pozitív a koronavírus-tesztje. A varrodát két hétre bezárták, és azóta egy szakcéggel elvégeztették a fertőtlenítést. Mint kiderült, a betegek többsége (egyelőre legalábbis) tünetmentes, kórházban eddig három alkalmazottat ápolnak: az első, egy hölgy, már augusztus 30-án rosszul érezte magát. Ő kórházba került ugyan, de állapota mostanra jóra fordult, remények szerint tartósan. További két alkalmazottat is kórházba utaltak, ők kolozsvári illetőségűek. A többi koronavírusos alkalmazottnak nincs semmilyen panasza. A cég minden alkalmazottját kétszer teszteltették: először augusztus végén, amikor az első alkalmazottnál megjelentek a fertőzés tünetei. A negatív teszteredménnyel rendelkező alkalmazottak is házi elkülönítésben vannak két héten át.

Both György szerint azért terjedhetett el ilyen nagy mértékben a vírus, mivel egy nagy csarnokban 45 ember dolgozik. A betegeknek kolozsvári epidemiológus betegszabadságot rendelt el. A beteg alkalmazottak többsége (14 személy) mákófalvi illetőségű; hatan inaktelkiek, ketten kolozsváriak, egy-egy személy pedig nádasdaróci, illetve szászfenesi illetőségű. A felsorolt Nádasmenti települések többnyire kisebb közösségek, pár száz lakossal, de Nádasdaróc lakossága a százat sem éri el. Az érintett településeken fokozott óvatosság javasolt, lehetőségek szerint ajánlott betartani a szükséges óvintézkedéseket.

Both Györgytől, aki 2012 óta a község alpolgármestere, megtudtuk: a varroda a falu elején található, és elképzelhető, hogy a varrodában dolgozó személyek kapcsolatba kerültek a helyi lakosokkal is. Both György és felesége koronavírus-tesztje negatív. Ennek ellenére a házaspár két hétig házi elkülönítésbe vonul. Mivel két házzal rendelkeznek, az egyikben a férj, a másikban a feleség fog lakni az elkövetkező két hétben.

Kolozs megyében tegnapra megnőtt az intenzív osztályon kezelt koronavírusos betegek száma, tegnap 31 pácienst kezeltek intenzíven, kettővel többet, mint egy nappal korábban. Ezek közül 24 páciens Kolozs megyei illetőségű. Kolozs megyében eddig 783 személyt nyilvánítottak gyógyultnak, őket kiutalták a kórházakból. Kolozsváron más megyékből származó betegeket is ápolnak, a gyógyultak közül 628 Kolozs megyei.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Alacsony az átoltottság, nehéz behozni ...
Kezdődhet októbertől a vakcinalottó
Szenátus: januártól nőjön a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • VIDEÓINTERJÚ – Tasnádi Szilárd: ...
  • Egy báró szobra
  • VIDEÓINTERJÚ – Hogyan ...
  • Toleranciagyakorlás
  • Tasnádi Szilárd: szigorítások ...