Célegyenesben a zeneakadémia új székhelyének építése
2023-ig el kell hagyni a jelenlegi épületet
2023-ig el kell hagyni a jelenlegi épületet
Vissza

Célegyenesben a zeneakadémia új székhelyének építése

Alig három év alatt meg kell tartani a tervezési és kivitelezési versenytárgyalást, mi több, be is kell fejezni a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia új székhelyének építését, mivel az 1100 hallgatóval rendelkező és több mint kétszáz oktatót foglalkoztató felsőoktatási intézménynek 2023-ban el kell hagynia azt az ingatlant, amelyben több mint hatvan éve működik. Bár Vasile Jucan rektornak a mandátuma idén márciusban lejár, és mire elkészül az új épület, már más személy fog az intézmény élén állni, azaz más „aratja le a babérokat”, a jelenlegi rektor bizakodva tekint a jövő elé. A zeneakadémia új székhelye a Monostor lakónegyed végén lévő, a Bucium utcában található lakatlan és lerobbant épület helyén lesz, ahova jó másfél évtizeddel ezelőtt a regionális sürgősségi kórházat akarták felépíteni. A befektetés összértéke 37 millió euró, ebből a 850 férőhelyes koncertterem 14 millió eurót emészt fel.

Régóta foglalkoztatja a közvéleményt a kolozsvári Gh. Dima Zeneakadémia székhelyügye. A Király/I. C. Brătianu utcai épületet, amelyben több mint hat évtizede működik az intézmény, jó pár évvel ezelőtt visszaszolgáltatták a görögkatolikus egyháznak. Vasile Jucan zeneakadémiai rektortól többször érdeklődött a helyi sajtó az új székhelyről, ám érdemleges fejlemény csak a tavaly december 30-án kibocsátott kormányhatározat után következett be, amikor a Fejlesztési Minisztérium vállalta, hogy állami költségvetésből fedezi a 37 millió eurós befektetést. 

– Végre a sajtó és a közvélemény elé állhatok, és bejelenthetem, hogy most már minden akadály elhárult a zeneakadémia új székhelyének megépítése elől. A befektetést az állami költségvetésből fogják fedezni. A 2013/165-ös számú törvény előírja, hogy a visszaszolgáltatott ingatlanokban működő tanintézeteknek legtöbb tíz év áll a rendelkezésükre, hogy új székhelyet keressenek maguknak. Esetünkben ez azt jelenti, hogy legkésőbb 2023 márciusában el kell hagynunk a jelenlegi székhelyet. A görögkatolikus egyháznak már így is évek óta bért fizetünk, de 2023-tól a mostani havi 13 500 lejes bérleti díj a sokszorosára nőhet. A kolozsvári zeneakadémia az egyetlen olyan romániai felsőoktatási intézmény, amely nem rendelkezik saját székhellyel. Nagyon remélem, hogy idén el tudjuk kezdeni a munkálatokat, illetve 2023-ig be is fejeződik az építkezés – nyilatkozta a sajtónak Vasile Jucan rektor. 

A jelenlegi székhelyen 60 éve folyik zeneoktatás

A Bucium utcai épületroncsot teljes mértékben lebontják, csak az alapzata marad meg. A több részből álló ingatlan-együttes főépülete, ahol majd az oktatás folyik, ötemeletes és 19 méter magas lesz. Ezenkívül rendelkezni fog két színpaddal, ahol a hangszer és az ének szakos hallgatók lépnek majd fel, egy háromszáz férőhelyes orgonateremmel és egy 850 férőhelyes koncertteremmel. Ez utóbbi költségei 14 millió eurót emésztenek majd fel. A bentlakást 200 férőhelyesre tervezik. A zeneakadémia és a tanügyminisztérium kétmillió eurós önrésszel járul hozzá a befektetés megvalósításához. 

A jelenlegi székhely közvetlen közelében 1976–1978 között felépített stúdióépület azonban a zeneakadémia tulajdonát képezi, ott majd hangstúdiót hoznának létre, amelyet nemcsak a zeneakadémiai diákok használhatnának, hanem fizetett szakszolgáltatásokat is nyújtana –  hangzott el a sajtótájékoztatón. 

(Borítókép: Látványterv az új székhelyről)

EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...
Életfogytiglanra ítéltek egy angol nőt, ...
Utasszámhoz igazítják a közszállítási ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ