Ruben Östlund másodszorra nyert Arany Pálmát Cannes-ban
A legjobb elsőfilmes rendező díját román alkotó kapta
A legjobb elsőfilmes rendező díját román alkotó kapta
Vissza

Ruben Östlund másodszorra nyert Arany Pálmát Cannes-ban

A szomorúság háromszöge (Triangle of Sadness) című svéd vígjátéknak, Ruben Östlund rendezésének ítélte az Arany Pálmát szombat este a 75. cannes-i fesztiválon a Vincent Lindon francia színész által vezetett nemzetközi zsűri. Az Un Certain Regard program legjobb rendezőnek járó díját a román elsőfilmes rendező, Alexandru Belc Metronom című filmje kapta.

Az előző filmjével, a művészvilágon ironizáló A négyzet című tragikomédiával 2017-ben is fődíjat nyert svéd rendező ismét kortárs társadalmi szatírát forgatott, amelyben a nyugati fogyasztói társadalmat figurázza ki. „Az egész zsűrit nagyon ledöbbentette a film” – indokolta Vincent Lindon a döntést, mielőtt átadta az Arany Pálmát. „Amikor elkezdtük, egyetlen célunk volt: olyan filmet készíteni, amely érdekli a közönséget, és amely a provokáció által gondolkodtat el” – mondta Ruben Östlund a díj átvételekor.

A szomorúság háromszöge című két és félórás vígjáték helyszíne egy luxusjacht, amelyre meghívást kap az influenszer és manöken Yaya és barátja, a szintén manöken Carl. Együtt utaznak dúsgazdag emberekkel, köztük egy alkoholista orosz oligarchával, egy brit nyugdíjas házaspárral – akik taposóaknák és kézigránátok eladásából gazdagodtak meg –, valamint az állandóan részeg, marxista amerikai kapitánnyal. Hatalmas viharban a hajó felborul, és a katasztrófa túlélői egy görög szigeten kötnek ki, ahol az emberek közötti korábbi viszonyrendszerek az ellentétükbe fordulnak és a tragikomédia ennek minden változatát kiaknázza: a szegények és gazdagok, a nők és férfiak, a fekete és fehér bőrűek közötti konfliktusokat. A gyengék ugyanolyan kegyetlenné és középszerűvé válnak a hatalom által és ugyanúgy visszaélnek a megszerzett hatalmukkal, mint korábban az erősebbek.

A zsűri a második legjelentősebb díjat, a Nagydíjat megosztva ítélte oda egy belga és egy francia filmnek. A belga alkotást a hivatalos program legfiatalabb rendezője, a 31 éves Lukas Dhont rendezte, aki négy évvel ezelőtt az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) elnevezésű programban bemutatott Girl című filmjével elnyerte a legjobb elsőfilmnek járó Arany Kamera-díjat. Legújabb filmje, a Close két 13 éves fiú életre-halálra szóló barátságának története. A másik díjazott, a francia Claire Denis angolul forgatott Stars at Noon című Nicaraguában játszódó romantikus thrillere, amely Denis Johnson azonos című regénye alapján készült.

A legjobb rendezés díját a dél-koreai Pak Csan Voknak ítélte a zsűri Decision to leave című filmjéért. Az 58 éves rendező 2004 óta nemzetközileg ismert filmes, abban az évben az Old Boy című bosszúdrámával elnyerte a cannes-i fesztivál Nagydíját. Ezúttal kevésbé erőszakos, hitchcocki krimivel érkezett a fesztiválra.

A fesztivál 75. évfordulójára létrehozott különdíjat a zsűri a kétszeres Arany Pálma-díjas belga Luc és Jean-Pierre Dardenne-nek ítélte oda Tori és Lokita című filmjéért, amely két, kísérő nélkül Európába érkezett guineai illegális bevándorló gyerek története.

A zsűri díját megosztva kapta Charlotte Vandermeersch és Felix van Groeningen belga rendezőpáros Nyolc hegy című filmje – amely az olasz Paolo Cognetti azonos című regényének feldolgozása –, valamint a lengyel Jerzy Skolimowski (EO) című kíséreti filmje, amely Robert Bresson francia filmrendező 1966-ban forgatott Vétlen Balthazár című kultikus filmjének kortárs feldolgozása.

A legjobb forgatókönyv díját a 2017-es A kairói eset rendezője, Tarik Saleh vehette át legújabb filmje, a Boy from Heaven történetéért. A filmes ismét politikai-vallási krimit forgatott, amely leleplezi Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök rendszerének vallással kapcsolatos visszaéléseit és az iszlám többségi, szunnita világán belüli doktrínákba vezeti be a nézőt. A rendező nem forgathatott Egyiptomban, a film Törökországban készült.

A legjobb férfi alakítás díját a dél-koreai Kang-ho Song érdemelte ki Koreeda Hirokazu japán rendező Dél-Koreában forgatott Broker című filmjében nyújtott alakításáért. Zar Amir Ebrahimi Párizsban élő iráni színésznő kapta a legjobb női alakítás díját Ali Abbasi iráni származású dán rendező Holy Spider című alkotásában nyújtott alakításért.

Az Un Certain Regard program legjobb rendezőnek járó díját a román elsőfilmes, Alexandru Belc Metronom című, a hetvenes évek bukaresti hangulatát idéző filmje nyerte el. A történet középpontjában egy pár, Ana (Mara Bugarin) és Sorin (Șerban Lazarovici) áll, akiknek szerelmét próbára teszi az elnyomó kommunista rezsim. A feltörekvő filmesekre összpontosító szekcióban korábban már Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu, Cristian Nemescu és Teodora Mihai is nyert díjat.

A Nemzetközi Filmkritikusok Szövetségének (FIPRESCI) díját iráni film, Szaíd Rusztae Leila és fivérei című filmje kapta: az akkreditált kritikusokból álló zsűri a hivatalos program versenyébe meghívott 21 alkotás közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül választotta ki a szerinte legjobb alkotást. A Cannes-ba először meghívott, 32 éves iráni rendező csaknem három órás thrillere egy család szétesésének története, főhőse a szegénységben élő, idős családapa, Iszmail, akinek mind a négy fia munkanélküli.

(Borítókép: előtérben Ruben Östlund rendező és az Arany Pálma-díj. Fotó: Facebook / Festival de Cannes / Gareth Cattermole)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Közel 900 jogosítványt vontak be a ...
VIDEÓ – KMN: György Attila kerek ...
VIDEÓ - KMN: A szecesszió Kolozsváron. ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ