Cáfolják a vádakat a Kolozsvári Magyar Opera tagjai
Vissza

Cáfolják a vádakat a Kolozsvári Magyar Opera tagjai

Az október 3-ai Varázsfuvola bemutatót követően több támadás érte a Kolozsvári Magyar Operát a kialakult járványhelyzet miatt. A sajtóban megjelent vádak megcáfolása érdekében az intézmény 94 alkalmazottja, kötelességének érezte közleményben tisztázni a helyzetet.

Ebben leszögezik, az opera vezetősége e-mailben és szóban (kijelölt személyzet által) értesítette a társulat minden tagját a járványügyi helyzet kapcsán betartandó szabályokról. „Az intézményben március óta mindenki köteles maszkot hordani a fertőzés elkerülése érdekében, illetve ajánlott a kesztyű használata. Ezen előírások betartása mindenkinek a személyes felelőssége, az esetleges megszegésük pedig mindenkit személyesen terhel. A vezetőség nem vállalhat felelősséget egyéni döntésekért. Az előírásoknak megfelelően az Opera mindkét bejáratánál kézfertőtlenítő áll az alkalmazottak rendelkezésére, lázat mérnek belépéskor, valamint az intézmény minden termét naponta fertőtlenítik” – részletezik a közleményben.  

A szabályok alapján, amennyiben bármelyik alkalmazottnál Covid-19 tünetek jelentkeznek, köteles azonnal jelenteni háziorvosának, illetve a vezetőségnek, és otthon kell maradnia a betegség ideje alatt. „Fontosnak tartjuk hangsúlyozni, hogy amennyiben ez nem történik meg, a vezetőségnek nem áll módjában bármilyen óvintézkedést hozni, illetve nem vállalhat felelősséget az esetért. Az opera igazgatósága akkor hozhatott és hozott is rendelkezést, amikor először értesült arról, hogy a társulat egy tagját Covid-19 fertőzéssel diagnosztizáltak. A pozitív teszteredmény megérkezését követően, október 5-től szigorúan tilos volt belépni az intézménybe. Csupán az adminisztratív személyzet egy-egy tagja járt be az irodákba dolgozni, ezzel minimálisra csökkentve a vírus terjedésének lehetőségét” – pontosítanak.

Az októberi előadások alkalmával, a hatályos jogszabályok alapján, a 820 fős nézőtéren legtöbb 410 fő foglalhatott helyet. A maszk viselése kötelező volt, az anélkül érkezőknek az intézmény biztosította azt. A bejáratnál a vendégeknek kézfertőtlenítő szerrel is szolgáltak, valamint testhőmérsékletet mértek. A vezetőség tizenhárom alkalmazottat bízott meg azzal, hogy az előadás teljes időtartama alatt ellenőrizze a szabályok betartását (maszk viselése, távolságtartás) a teremben, illetve az előcsarnokban, valamint hangosbemondón több alkalommal figyelmeztették erre a nézőket. Mindkét nagytermi előadás alatt szellőztetettek is – vázolják a helyzetet.

Szomorúan és felháborodással vették tudomásul azt a névtelenül megjelent rágalmat, mely szerint egyes, tünetekkel rendelkező kollégák kényszerítve lettek volna a próbára. Annak a kollégának, aki ezt nyilatkozza, a nevét elengedhetetlenül vállalnia kell. A Kolozsvári Magyar Opera 94 tagja, elhatárolódik a sajtóban megjelent vádaktól, mely szerint az igazgatóság tartozna felelősséggel az intézményben sajnálatos módon kialakult járványügyi helyzetért. Az érintett kollégáknak pedig mielőbbi és szövődménymentes felépülést kívánnak – zárják a közleményt.

A Kolozsvári Magyar Opera tagjai közül 73-an névvel, 21-en pedig névtelenül írták alá a nyilatkoztatot.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szlovénia nem hosszabbítja meg a ...
Kedvezményekkel élénkítik az oltási ...
Újabb adag Pfizer-BioNTech vakcina ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ