Búcsú Orbán Laci bácsitól
Vissza

Búcsú Orbán Laci bácsitól

A legidősebb életben levő kolozsvári születésű vívó – írtam néhány héttel ezelőtt a kolozsvári vívás kettőszáz éves évfordulójára szerkesztett ünnepi emlékalbumba – és íme, máris javítanunk kell, búcsúznunk kell Orbán Lászlótól, a matematikus-fizikus, egyetemi tanársegéd, középiskolai fizikatanártól, kiváló vívótól.

Hatszoros döntős a felnőtt bajnokságban, a vívás mellett rendszeresen öttusázott és sízett. 1954-ben elsőként nyert Kolozsváron öttusaversenyt. 1953-ban ezüstérmet nyert az akkor a városban még kevésbé ismert párbajtőrben. Teljesítménye annál meglepőbb volt, mivel először versenyzett ebben a fegyvernemben. Addigi állóstílusától eltérően ellenfeleit ezúttal sikerült meglepnie mozgékonyságával és pontos szúrásaival. Miután a nyolcas döntőben legyőzte a többszörös bajnok Grigore Neculcét, a döntőben csupán Cornel Georgescu a zsűrivel „karöltve” tudott véget vetni aranyérmes álmainak.

Tizenhét évesen figyeltek fel rá, ekkor került Ozoray-Schenker Lajos vívómester keze alá. Karrierjét sokszor balszerencsés sérülések törték meg, ennek ellenére harminc éven keresztül vívott három kolozsvári egyesületben, a Tudományban, a Dinamóban és a Haladásban. 1953-ban beválasztották az budapesti Felszabadulási Versenyen résztvevő román válogatottba, ám az edzőtáborban kosárlabdázás közben rosszul esett, és kificamította bokáját. 1956-ban ismét beválogatták, de megsérült a jobb combja. Egyszer törött kézzel vívott, mert egy nappal korábban sízés közben elesett, és megsérült.

1956-ban bejutott az országos bajnokság párbajtőr döntőjébe. A döntőt megelőző napon öttusaversenyen mellhártyagyulladást kapott, ennek ellenére vállalta a döntőt. Sokhetes korházi kezelés lett a vége, de a versenyt nem adta fel. Negyvenhét évesen fejezte be sportolói karrierjét.

Laci bácsi, pályafutásod mindenkor példa a küzdő szellemre, a határt nem is ismerő akaraterőre – sikeres karrieredet immár a kolozsvári vívás története állítja példaként a következő generációk elé. Isten nyugtasson!

Killyéni András

Fedőkép: Pozsony–Kolozsvár sporttalálkozó (1958). Balról Orbán László, Orbán Olga, Rohonyi László, Kapdebó Jutka


EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Dana Gârbovant jelölik igazságügyi ...
Külügyminiszteri nyilatkozat a ...
Kávéházakról, törzsasztalokról, ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Haáz Sándor: A Kolozsvári Magyar Napok ...
  • Búcsú Rónai Istvántól
  • VIDEÓ - A Szentegyházi ...
  • Felavatták Dávid Ferencnek, az ...
  • Hangulatképek a Kós Károly ...