Brexit - Theresa May távozik - és egyelőre marad
Vissza

Brexit - Theresa May távozik - és egyelőre marad

Távozott pénteken a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéből Theresa May, miután háromszori kísérletre sem tudta elfogadtatni a parlamenttel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást.

A brit parlamentarizmus szabályai szerint May távozása a kormánypárt éléről miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de az utód megválasztásáig, vagyis várhatóan még több mint egy hónapig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői feladatokat.

Theresa May személyében a legutóbbi négy brit miniszterelnök közül a harmadik mond le úgy, hogy nem tölti ki teljes mandátumát, és nem vezeti pártját a következő választásokig. Tony Blair, aki a jelenleg ellenzékben politizáló Munkáspárt élén három parlamenti választást nyert egymás után - ma is érvényes rekordot döntve a párt történetében -, 2007-ben, harmadik mandátuma közepén, elsősorban az iraki háborút övező belpolitikai botrányok miatt távozott a kormányfői tisztségből, a Labour éléről és a brit politikából is. Blair utóda és egykori pénzügyminisztere, Gordon Brown elvezette a munkáspárti kormányt a 2010-es választásokig, amelyen azonban vereséget szenvedett a David Cameron vezette konzervatívoktól. Cameron megnyerte a következő, 2015-ös választásokat is, ám a brit EU-tagságról általa kiírt, 2016 júniusában tartott népszavazáson - amelynek kampányában ő a bennmaradás mellett érvelt - a résztvevők szűk, 51,89 százalékos többsége a kilépésre voksolt. Cameron ezután lemondott, és a tory frakció az addigi belügyminisztert, Theresa Mayt választotta utódjául.

May miniszterelnöksége majdnem pontosan három évig tart: az Egyesült Királyság második női miniszterelnökét - az első Margaret Thatcher volt - az uralkodó 2016. július 13-án bízta meg a kormányalakítással. May utódja a 93 esztendős II. Erzsébet királynő tizennegyedik miniszterelnöke lesz; az első Sir Winston Churchill volt.

A hivatalosan jövő hétfőn induló utódválasztási verseny a várakozások szerint ezúttal is eltart július második feléig, bár a konzervatív frakció a folyamat felgyorsítása érdekében a minap módosította a szabályokat.

Az utódjelöltek mezőnye jelenleg 11 fős. Eredetileg 13-án jelezték, hogy indulnak a Konzervatív Párt vezetői tisztségéért, de a héten két jelölt, James Cleverly Brexit-ügyi államtitkár és Kit Malthouse, az önkormányzatokért felelős tárca államtitkára visszalépett. A legismertebb indulók között van Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere - akit a fogadóirodák jelenleg a legesélyesebb utódjelöltnek tartanak -, Sajid Javid belügyminiszter, Matt Hancock egészségügyi miniszter, Jeremy Hunt külügyminiszter, Michael Gove környezetvédelmi miniszter, Andrea Leadsom, az alsóház volt vezetője, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Rory Stewart, a nemzetközi fejlesztési tárca vezetője.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Eugen Teodorovici a PSD elnöke akar ...
Ciprian Deac a CFR 1907 gólkirálya
Walking Dead a középkorban – ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ