Bővítik és korszerűsítik a gyermekkórházat
Vissza

Bővítik és korszerűsítik a gyermekkórházat

A megyei gyermekkórház bővítésének, korszerűsítésének kilátásairól is beszélt mai sajtótájékoztatóján Alin Tişe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke. Bejelentette, hogy ötévnyi pereskedés után a Mócok úti területen sikerült több ingatlant megszerezniük, amelyekkel már másfél hektárnyi terület felett rendelkezhetnek. Ezen akarnak új épületszárnyat építeni, és a meglevő ingatlanokat korszerűsíteni, autóparkolót kialakítani a Fürdő/Cardinal Iuliu Hossu utca felőli bejárattal. A felújítási munkálatokat jövőre elvégzik.

Ezzel párhuzamosan azonban keresik a megfelelő telket egy új gyermekkórház számára, amelyre a kiírt pályázat határideje december 4. Ehhez a beruházáshoz 3,5 hektáros terület szükséges, és megoldaná azt, hogy minden részleg ugyanabban az épületben működhessen. Jelenleg igen nagy a zsúfoltság, mert sok beteget más megyékből hoznak ide.                                     

Tise nem zárkózik el attól a lehetőségtől sem, hogy ha kedvezően rendeződne a Regionális Sürgősségi Kórház ügye, akkor ott építsék fel a gyermekkórházat is. Erre a befektetésre nincs EU-támogatás, csak a megyei költségvetésre lehet számítani.

A Kolozs Megyei Tanács elnöke a tervezett regionális kórházról is kifejtette véleményét. Mint ismeretes, a megyei önkormányzat azt kérte a kormánytól, hogy a Regionális Sürgősségi Kórház beruházását engedje át neki, és ugyanerről értesítette az Európai Bizottságot is. Az indok: olcsóbban és gyorsabban felépülne a kórház, amelyre igen nagy az igény, hiszen nemcsak a megyéből, hanem 40%-ban a környező megyékből is érkeznek Kolozsvárra betegek. Az egészségügyi miniszter azonban néhány napja elutasító választ adott: nem engedi ki kezéből ezt az új regionális kórház ügyét. Alin Tişe úgy véli, a politikai ok mellett pénzügyi „zöngéje” is van a történetnek, ugyanis a tervezett három sürgősségi kórháznak a megvalósíthatósági tanulmányait a kormánynak kell állnia, amit az elrugaszkodott árak miatt nem akar biztosítani.

A Kolozs Megyei Tanács javaslatában az itteni beruházás megvalósítható maximum 250 millió lejből, aminek a kormány 30%-át biztosítaná, az önrész 2% lenne, és a többit uniós forrásból lehetne finanszírozni. De az érvényes illetékességet csak az kormány változtathatja meg. A kísértés viszont nagy: Tişe arra emlékeztetett, hogy a területi városrendezési terv értelmében a megyei tanács gyakorlatilag már a 15 hektáros telek tulajdonosa, amelyen maga az épület csak egy hektárt foglal el, a többi részen kiegészítő ingatlanok épülnének. Az egészségügyi minisztérium most a halogatás politikáját folytatja: 2023-ig csupán az igénylésekkel foglalkozna, és magát a kórház megépítését 2025-re ígéri. Kolozs megye viszont nem hagyja annyiban: végszükség esetén visszahívhatja az önkormányzati határozatot a terület megszerzéséről, és akkor minden kezdődhet elölről. Minden attól függ, hogy a bukaresti hatalom akar-e minél hamarabb erdélyi regionális sürgősségi kórházat megvalósítani, és ehhez adja-e hozzájárulását Kolozs megye.

Az utóbbi másfél évben a megyei önkormányzat 40 millió eurót költött kórházak felújítására, javítására, és ennek túlnyomó részét EU-támogatásból sikerült megvalósítani.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Három évtizednyi harc, építkezés és ...
RMDSZ: ahol 15% magyar él, ...
Létrejött az Erdélyi Magyar Szövetség - ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ