Bővítik Bánffyhunyad és környékének vízhálózatát
Vissza

Bővítik Bánffyhunyad és környékének vízhálózatát

Aláírták Bánffyhunyad, Körösfő, Kalotaszentkirály, Kissebes, a Szilágy megyei Váralmás és a hozzájuk tartozó falvak ivóvíz- és csatornahálózatának bővítésére és korszerűsítésére vonatkozó kivitelezési szerződést tegnap a települések vezetői és a Szamos Vízművek képviselői.

„A kivitelezési munkálatok értéke hozzávetőleg 27 millió lej áfamentesen, és a szerződés értelmében legtöbb 16 hónap alatt kell befejezniük. Az uniós pályázat révén jelentősen javul a vízszolgáltatás minősége a kalotaszegi településeken, korszerű víz-és csatornahálózat épül ki, amelynek a Kolozs és Szilágy megyei lakosok veszik hasznát”– nyilatkozta Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke.

Bánffyhunyadon 26 utca vízhálózatát korszerűsítik összesen 435 csatlakozással, továbbá 18 utcában 320 csatlakozással bővül a vízhálózat. Körősfőn és Sárvásáron, a Kalotaszentkirályhoz tartozó Malomszegen és Magyarókerekén, Kissebes községben Marotlakán, valamint a Szilágy megyei Váralmás és Alsófüld településeken összesen 23 kilométer vízvezetéket fektetnek le és 250 bekötést, valamint három víztárolót és egy szivattyúállomást is kiépítenek.

„A munkálatok meghatározó jelentőségűek Bánffyhunyad víz- és csatornahálózatának korszerűsítésére vonatkozóan. A költséghatékonyságot leszámítva, a vízszolgáltatás során keletkező veszteség is csökkeni fog, valamint a rendszer éghajlatváltozással összefüggő időjárási kiszolgáltatottsága is minimalizálódik”– foglalta össze Buzás-Fekete Mária bánffyhunyadi alpolgármester.

„Örülök annak, hogy az európai uniós pályázat eljutott a kivitelezési szerződés aláírásnak fázisába. A beruházás megoldja majd a községi ivóvízkészlet problémáját”– mondta el Bódis László, Körösfő polgármestere.

„Nagyon időszerű a beruházás, mert ezáltal megoldódik a vízmennyiség gondja Magyarókerekén. A malomszegi fővezetékből szivattyúzhatják a vizet majd a 2500 méteres vezeték kiépítése után”– közölte Póka András György, Kalotaszentkirály polgármestere.

A beruházások a 2014-2020 Nagy Infrastruktúra Operatív Programból (POIM) finanszírozott 355,6 millió értékű pályázat keretében valósulnak meg.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusra halasztották a cannes-i ...
Ingyenes online Rossini Gála a Müpából
Meghalt Börcsök Enikő színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ