Bővíti együttműködését a Sapientia EMTE és az MCC
Vissza

Bővíti együttműködését a Sapientia EMTE és az MCC

Felújította együttműködési szerződését a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Kara és a Mathias Corvinus Collegium, a tavalyi „tesztévet” követően idén kibővíttették az együttműködésbe foglaltakat és a középiskolások mellett az egyetemistáknak is szerveznek tehetséggondozó programokat. Az együttműködési szerződést az egyetem részéről Tonk Márton, a Kolozsvári Kar dékánja, míg az MCC részéről Lánczi Péter ügyvezetőigazgató-helyettes írta alá csütörtök reggel, a Sapientia EMTE dékáni hivatalában szervezett sajtóreggelin.

– Bő egy évvel ezelőtt kötöttünk együttműködési megállapodást, a Sapientia Kolozsvári Kara és az Mathias Corvinus Collegium között. Kicsit tesztévként is kezeltük az elmúlt esztendőt, de azt hiszem, nem kell túlságosan minősítenem ennek a tesztévnek a tartalmát, hiszen a szerződés felújítása és az együttműködés kibővítése is jól jelzi, hogy tovább kívánunk menni ezen az úton – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Tonk Márton, a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának dékánja. A két intézmény partnerségében megvalósuló program célja a közép- és felsővezetői réteg, valamint ezen rétegek utánpótlásának a kinevelése, az élet bármilyen területén – fogalmazott az intézményvezető.

A tavalyi együttműködés során az egyetem szakmai partnere volt az MCC Középiskolás Programjának és a Problema Solvenda esettanulmány-versenyének, a szakmai előadók, előadások mellett a logisztikát is biztosította. Idéntől viszont az egyetemistáknak szóló MCC Kolozsvári Egyetemi Programban is közreműködik – derült ki az eseményen.

Annak kapcsán, hogy miért is van szükség tehetséggondozó programokra, a dékán elmondta: az egyetemi felvételi nem szűri meg eléggé a diákokat, így csak az ilyen programok segítségével tudják kiválasztani azokat a fiatalok „akik igazán motiváltak, tenni akarnak és hajlandók szakmai és közösségi ügyek tekintetében fejlődni”. A dékán hangsúlyozta, mindez illeszkedik az egyetem küldetésébe, hiszen az nem a tömegképzés, hanem kisebb létszámú, de minőségi oktatás mellett kötelezte el magát, és számos más tehetséggondozó program szakmai partnere.

Lánczi Péter, az MCC ügyvezetőigazgató-helyettese arról számolt be, hogy a kollégium erdélyi tevékenysége az elmúlt években sokat bővült: 2013-ban egy tucat diákkal indult a Középiskolás Programjuk, idén viszont már 310 tagja volt.

– A Kolozsvári Egyetemi Program célja, hogy hosszútávú fejlődést nyújtsunk azoknak a diákjainknak, akikkel már foglalkoztunk, de azoknak is, akik csak most találták meg az MCC-t. A jelentkezés erre a programra már lezárult, 39-ből 16 jelentkezőt vettünk fel, nagy volt a verseny. A terjeszkedésünk másik fontos rugója a tavaly indított Erdélyi Politikai Iskola, amelyet az MCC, az RMDSZ és a MIÉRT közösen hozott létre, erre még lehet jelentkezni – közölte.

A szakmai képzéseik kapcsán Lánczi Péter hangsúlyozta: az MCC olyan embereket keres, akik környezetükért tenni akarnak és tenni képesek, emellett kiemelte: az MCC szerint a tehetségeknek szükségük van hosszútávú támogatásra és támogató közösségre, ahhoz hogy itthon boldoguljanak.

(Borítókép: A szerződést Lánczi Péter (bal) és Tonk Márton írta alá. Fotó: Molnár Ferenc )


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Újabb bölcsődéket építenek
Évadújranéző Nemzetközi Találkozások ...
Elvetették a parlamenti képviselők ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ