Bolgár premierrel folytatódik a Tranzíciók program
Vissza

Bolgár premierrel folytatódik a Tranzíciók program

A bulgáriai Alexander Manuiloff A döntés című előadásának nemzetközi bemutatójával folytatódik a Tranzit Alapítvány euroregionális kortárs előadóművészeti programja, a Tranzíciók. A szeptember 6-án, 20 órától látható produkció a Tranzit Ház azon programjába illeszkedik, amely kisebbségi és marginalizált csoportok problémáit tematizálja, olvasható a szervezők közleményében.

Márciusban kezdődött a Tranzit Ház Tranzíciók nevű programja, a két éven át tartó projekt során a kolozsvári intézmény 17 Romániában, valamint a környező országokban létrehozott színházi előadásnak, performansznak ad otthont, ezek mindegyike a különböző kisebbségek aktuális társadalmi problémáit taglalja, egy közös euroregionális szövegkörnyezetben. A Kolozsvárra meghívott előadások peremhelyzetekről és kirekesztésről szólnak, ugyanakkor helyzetünk újragondolásának, a fejlődés útjainak és az együttélés új formáinak lehetőségeit keresik.

A döntés egy színházi este, amelyben a színészek nem olvasták előre a szöveget, és a közönségnek lehetősége nyílik döntéseket hozni. A színészek és a szöveg szereplői ugyancsak döntéseket hoznak, döntéseket, amelyek végül megváltoztatják az élettörténetüket. Egy háború előtt álló ország sötét, anti-utópikus háttere előtt kibontakozó fordulatos szerelmi játszma. Az előadás szituációi a személyes korrupció valamilyen formáját tesztelik – kezdve az intim, személyközi kapcsolatoktól, a munkahelyi viszonyokon át, egészen a társadalmilag is jelentős aktusokig. Egy színházi este, amely a demokrácia kérdését veti fel, a szolidaritás és részvétel kérdését az egyre izoláltabb és kapcsolatszegényebb társadalmakban. Van benne szerelem, erőszak és persze szerenádok”, áll a közleményben.

Az előadáson a 2018-as szicíliai WRITE rezidenza internazionale di drammaturgia foglalkozáson kezdtek el dolgozni, Tino Caspanello kurátor vezetése alatt. Az előadást írta és rendezte: Alexander Manuiloff, játsszák: Alexandra Caras, Lucian Rad, Selma Dragoș. Román nyelvű fordítás: Adina Pop-Coman.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Az eMag online kereskedő 90 millió ...
A nyári előszezonban csaknem ...
Orvosi és filozófiai tanulmányoktól a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ