Boc, mint liberális elnökjelölt?
Vissza

Boc, mint liberális elnökjelölt?

Emil Boc-ot javasolhatja liberális elnökjelöltnek a frissen létrehozott Nyugati Szövetség. A hír hallatán többekben felmerül a kérdés: árulás készül a PNL-ben? Egyáltalán milyen esélye van Emil Boc-nak Klaus Johannis ellenében, aki már júniusban bejelentette indulását egy újabb mandátumért?

A válasz egyszerű: semmilyen. A felmérések is azt igazolják vissza, hogy a hivatalban levő elnök még mindig messze vezeti a népszerűségi listát, biztosan számíthat arra, hogy bekerül a második fordulóba, és ha a szociáldemokraták nem állnak elő valami csodajelölttel, akkor újabb mandátuma nem kérdéses.  

Emil Boc neve az elmúlt évek során többször is felmerült, mint lehetséges elnökjelölt, de néhány meglepett pislogáson és gúnyos mosolyon túl nem váltott ki különösebb reakciót. Legutóbb 2014-ben került szó róla, amikor a Cotrocenitől búcsúzó Traian Basescu arról fantáziált: majd kormányfőként folytatja politikai pályafutását, miközben volt miniszterelnöke, Emil Boc ül az államfői székben. A Boc-Basescu tandem azonban rossz emlékek forrása, a rosálás ötlete hiú ábrándnak bizonyult. Azóta a Demokrata-Liberális Párt (PDL) felszívódott a PNL-ben, Boc visszakapta a kolozsvári polgármesterséget, jelenleg épp negyedik (három és fél?) mandátumát fogyasztja. Az elmúlt hetekben szárnyra kaptak olyan hírek: ennyi volt, nem indul a 2020-as önkormányzati választásokon, valami tiszteletreméltó, de nyugisabb tisztségbe vágyik már. 

Bár jelen pillanatban úgy tűnik, nem a Cotroceni lesz az a hely, ahol polgármesterünk megérdemelt nyugalmára lel, a jelöléséről szóló hírt komolyan kell venni. A PNL vezetőségének mindenképpen. A Kolozsvár, Nagyvárad, Arad és Temesvár liberális polgármesterei létrehozta Nyugati Szövetség, amelyhez januárban Gyulafehérvár és Nagyszeben is csatlakozik, nem csak gazdasági érdekszövetség, hanem politikai erőkoncentráció is, amely vélhetően a párt irányításában, jövőjében is meghatározó szerepet kíván betölteni. Különösen ezekben a liberálisok számára válságos időkben. A PNL leépülése ellenzékben is folytatódott, a jobboldali erők összefogása helyett tehetetlenül nézte, hogy kiábrándult szavazói a Tariceanu-féle ALDE, az USR, legújabban pedig a Ciolos-féle PLUS irányába veszik útjukat. Ha a párt a tavaszi európarlamenti választásokon a vártnál is rosszabban teljesít, sötét jövő előtt állnak Ludovic Orban liberálisai. A Nyugati Szövetség ezt a mélyponton levő, identitásválságban küzdő politikai alakulatot turbózná fel, ha a pártvezetés felismerné az ebben rejlő lehetőséget. Boc esetleges támogatása az elnökjelölti tisztségre, ennek meglebegtetése ezért inkább afféle párton belüli erőfitogtatás, amelyre a bukaresti válasz nem késhet soká.

Ami pedig a szociáldemokratákat illeti, nem fognak előállni csodajelölttel. Évek óta nincs, s ha volt is, Liviu Dragnea bizonyára kiirtotta, mint potenciális riválist. Az egyetlen szóbajöhető személy Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere, akit a PSD-s pártvezér szívesen látna a Cotroceniben, ha ez a párton belüli ellenfelének számító hölgy vakvágányra terelését jelenti. De mi van akkor, ha az államelnöki kampány csak arra jó, hogy a főpolgármester asszony Dragnea fejére nőjjön? Nagy a nyomás a koalíciós partner, az ALDE-elnök Calin Popescu Tariceanu részéről is, akinek a népszerűsége lassan, de biztosan nő egy ideje. Bár indulásával kétségtelenül megosztaná a Johannis-tábort, a másik oldalon csak veszteséget produkálna, a PSD-ből vétetett jelöltet követelő szociáldemokratákat aligha lehetne mozgósítani mellette. Nem tartható kizártnak, hogy Tariceanu a koalíció felbontásától sem riadna vissza, amennyiben a PSD megtagadja a támogatását. Szintén a Johannis-tábortól von el szavazatokat a PLUS is, ahhoz, hogy ez a nemrég bejegyzett párt behozza lemaradását, Dacian Ciolosnak ki kell használnia az elnökválasztási kampány reflektorfényét a párt elnökjelöltjeként.

Lehet, hogy Boc tényleg kinőtte Kolozsvárt (vagy Kolozsvár nőtte ki Boc-ot), és hogy hamarosan új vezető kerül a város élére. A Nyugati Szövetség perspektívájából nézve azonban polgármesterünk jövőjét nem Bukarest, inkább Brüsszel vonzása határozza meg. Akárhogy is alakuljon, engem személy szerint nem fog meglepni, ha Emil Boc nevével nem az elnökjelöltek szavazólapján, hanem az EP-lista vezető pozíciójában találkozom legközelebb. Bár amilyen szenvedélyes fordulatokat szokott venni minálunk az elnökjelöltek sorsa (lásd Stolojan last minute kiiktatását, vagy épp Crin Antonescu átverését), Boc-kal is nagyot fordulhat a világ.   


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Megkezdődött a Trump elleni eljárás ...
Megvizsgálják, gyűlöletbeszédnek ...
Érzelmek háborúja… avagy mi rejlik az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ