Boc: békeidőben háborús körülmények között élünk
Nincs ok a kimozdulásra, a városháza gondoskodik időseiről
Nincs ok a kimozdulásra, a városháza gondoskodik időseiről
Vissza

Boc: békeidőben háborús körülmények között élünk

Nyugalomra, felelősségteljes viselkedésre intette a kolozsváriakat Emil Boc, a város polgármestere tegnapi online sajtótájékoztatóján. Az elöljáró szerint a lakosságnak nincs oka aggodalomra, mert a városban minden rendben zajlik: nem akadozik az élelmiszer-ellátás és a gyógyszerellátás is meg fog oldódni. Megtudtuk: a járványkórházban 35-nél kevesebb beteget ápolnak jelenleg koronavírus-fertőzés miatt. Mindannyiuk állapota stabil, nincsenek lélegeztetőgépre kapcsolva. A polgármesteri hivatal hétfőtől elkezdte felmérni, hány egyedülálló 65 évnél idősebb személy van a városban, akit a hármas katonai rendelet értelmében támogatnia kell. Eddig 1702 ilyen személyt azonosítottak be, ám az etnikai hovatartozásról nem adhatnak ki adatokat, így nem tudhatjuk, hány magyar idősről van szó. Oláh Emese alpolgármester sajtóirodájától megtudtuk: a segítségre szorulók és a segíteni akarókat a www.szomszedok.ro honlap révén kapcsolják össze.

– Békeidőben szinte háborús körülmények között élünk. Én mégis azt kérem a lakosoktól, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és tartsák be a hatósági rendelkezéseket. Kifizetik a nyugdíjakat, a fizetéseket és a szociális segélyeket is és az élelmiszer-ellátás is jól működik. Tudomásom van arról, hogy a gyógyszerellátás akadozik, de a szakhatóságok azt ígérték, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. Ezért remélem, hogy a gyógyszerhiánynak hamarosan véget fognak vetni. Pánikra tehát nincs okunk, de egyenként és közösségként is felelősen kell viselkednünk. Erre van szükség azért, hogy megőrizzük a munkahelyeket, és helyre állítsuk a gazdaságot – nyilatkozta az újságíróknak Emil Boc.

A városvezetőtől megtudtuk: a városban 61,4 ezer 65 évnél idősebb személy él, de nem mindenki szorul ellátásra. A városháza nyilvántartásában tegnap délig 1702 olyan személy szerepelt, akiknek nincs a városban hozzátartozójuk, ezért az önkormányzat gondoskodására szorulnak. Az 1702 idősből 210-nek tegnap már segítséget is nyújtottak. A polgármesteri hivatal segítsége abban áll, hogy alapítványokkal együttműködve megvásárolják és hazaviszik az idős embernek a kért élelmiszert és gyógyszert, aminek ellenértékét az igénylőtől visszakapják. Aki főtt ételt igényel, azt is jeleznie kell, és a városháza értesít olyan szervezeteket, akik ingyenesen vagy térítés ellenében házhoz szállítanak főtt ételt. A segítségnyújtásban közreműködő önkéntesek a megyei katasztrófa-védelmi hivatal által lepecsételt igazolvánnyal rendelkeznek.  Az idősekre vonatkozó adatbázis összeállítása most is folyamatban van, viszont terjedelmére és etnikai összetételére vonatkozó adatokat nem adhat ki a polgármesteri hivatal.

– A polgármesteri hivatal a civil szervezetekkel és azok önkénteseivel együttműködésben segít az időseknek a bevásárlásban. Oláh Emese az önkormányzat nevében ezúton is köszöni az önkénteseknek és a civil szférának a társadalmi szolidaritás jegyében kifejtett munkáját és segítségét. A www.szomszedok.ro-n és a polgármesteri hivatal szociális védelmi igazgatóságának telefonszámán (0372-280499) lehet bejelentést tenni egyedül élő idősekről – tudtuk meg Oláh Emese alpolgármester sajtóosztályától.

A városvezetés a hajléktalanokról sem feledkezik meg. A polgármesteri hivatal által működtetett hajléktalan-szállón még vannak férőhelyek, és magáncégek felajánlása alapján további 65 hajléktalannak tudnak szállást és étkeztetést biztosítani.

A zöldség-gyümölcs piacokon is fokozták a megelőző intézkedéseket. Az ott áruló termelők kötelesek kesztyűvel dolgozni, és maszkot viselni. Ha nincs maszkjuk, akkor egy sállal kell eltakarniuk az orrukat és a szájukat. A helyi rendőrség ellenőrzi, hogy a vásárlók, illetve a termelő és a vásárló között legalább 1,5 méter távolság legyen. Magáncégek felajánlották, hogy a szolgálatban megfáradt egészségügyi személyzetnek szállodai szállást biztosítanak – ha erre van igény.

A polgármesteri hivatalban is csökkentették az ügyfélfogadás időtartamát: csak 10-14 óra között lehet felkeresni a hivatal székhelyeit. A polgármestertől megtudtuk: a megyei közegészségügyi igazgatóság minden nap közli az otthonukban elkülönített személyek számát. Tegnap délig a járványkórházban 35-nél kevesebb beteget ápoltak koronavírus-fertőzés miatt. A betegek nincsenek rossz állapotban, senki sincs lélegeztetőgépre kapcsolva.

A Pataréten élők helyzetére vonatkozóan Emil Boc kifejtette: elrendeltek egy alapos takarítási akciót, amit már be is fejeztek volna, ha az elmúlt napok időjárása nem akadályozza őket. – Az ott élők közül sokan visszatértek a városba és kedvezményezettjei a szociális segélyezési programnak. Ugyanakkor, miután megtisztítják a mobil higiéniai egységeket, környezetbarát wc-ket telepítenek. Azoknak pedig, akik a törvény szerint jogosultak rá, szociális segélyt és szálláshelyet biztosítunk – fogalmazott az elöljáró.  

Borítókép: Kiss Olivér


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Izraelben visszavonulóban a járvány, de ...
Sporthírek röviden
Női vízilabda olimpiai selejtező: ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Erdélyi származású írók az idei ...
  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke