Boc: a helyi vállalkozókat, termelőket kell támogatnunk
Júliusban dönthetnek a konkrét gazdaságélénkítő intézkedésekről
Júliusban dönthetnek a konkrét gazdaságélénkítő intézkedésekről
Vissza

Boc: a helyi vállalkozókat, termelőket kell támogatnunk

A bérleti díjak és a helyi adók csökkentésével, az adóhátralék miatt kirótt bírságok eltörlésével segítené a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal azokat a helyi cégeket, amelyek a koronavírus-járvány miatt veszteséget könyvelhettek el. Bár a járvány gazdaságra gyakorolt hatásait felmérő közvitán az is nyilvánvalóvá vált, hogy ez a kedvezmény nem lesz általános, csak azon céghelyszínek bérleti díját csökkenthetik, amelyek az önkormányzat tulajdonában állnak. Emil Boc polgármester azt is elmondta, a kolozsvári városháza illetékesei számára csak az első félév lezárása után, tehát július elején tisztázódik pontosan a város pénzügyi helyzete, és ennek függvényében döntenek majd a kolozsvári székhelyű cégeknek nyújtandó támogatásról. Így erről legkorábban a júliusi városi tanácsülésen szavazhatnak. A hozzászólók értékelték ugyan a polgármesteri hivatal nyitottságát, de mindenki a konkrét támogatási javaslatokra volt kíváncsi.

– Az első lecke, amire a járvány megtanított, az volt, hogy mind az önkormányzatnak, mind a kolozsváriaknak támogatniuk kell a helyi gazdaságot. Ezért a helyi vállalkozások, termelők árujának vásárlására ösztönzök mindenkit – vezette fel a közvitát Emil Boc polgármester, aki úgy vélte, a második tanulság az volt, hogy a Kolozsvári Polgármesteri Hivatalnak folytatnia kell az infrastrukturális beruházásokat, amelyek jól fizetett munkahelyeket teremtenek. – A harmadik tanulság az, hogy a polgármesteri hivatalnak nyitottnak kell lennie minden újításra a gazdasági élet felélénkítése érdekében – mutatott rá az elöljáró.

A városvezető kitért arra is: a törvényes előírások lehetővé teszik, hogy a polgármesteri hivatal a helyi vállalkozásokat lakbér- és adócsökkentéssel támogassa, illetve adóhátralék felhalmozása esetén elengedheti a bírságot, ha az adósok kiegyenlítik a fő adósságot. Az erre vonatkozó határozat azonban csak júliusban kerülhet a városi tanácsosok elé. Az eddigi előrejelzés szerint a 2020-as év második negyedévében a gazdasági csökkenés 20 százalékos volt. A közvitán az is nyilvánvalóvá vált, hogy a bér- és az adókedvezmény csak a Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól székhelyet bérlő cégeket illetné meg. A magánszemélyektől, szervezetektől bérelt székhelyek esetében a bérbeadónak kell eldöntenie, a helyzetre való tekintettel, ad-e valamilyen kedvezményt a bérlőjének. 

Sorin Guttman, a Iulius Mall menedzsere elmondta: a bevásárlóközpontok a legtöbb veszteséget elkönyvelő cégek közé tartoznak, ezért már írásban kérték az adócsökkentést a polgármesteri hivataltól. Bianca Muntean IT-szakember ezzel szemben elmondta, hogy a számítástechnikai iparágban jelezték a legkisebb veszteséget, alig 10-15%-kal számoltak. Muntean szerint az önkormányzatnak és a cégeknek továbbra is a digitalizálás kiterjesztésének irányába kell haladniuk, ezért az Északnyugati Fejlesztési Ügynökség által a regionális operatív program keretében meghirdetett, digitalizálásra vonatkozó támogatásokra kellene pályázni, hogy az esetleges második járványhullám még felkészültebben érje a várost. 
Bogdan Andrei Moldovan BBTE-oktató arra figyelmeztetett: mivel még senki sem mérte fel a helyi gazdaságot ért veszteséget, és az önkormányzat bevételei csökkenő tendenciát mutatnak, ezért nagyon nehéz konkrét intézkedésekről beszélni. Ugyanakkor felajánlotta az egyetemi oktatók segítségét a helyzet elemzésére. Ovidiu Florian helyi tanácsos konkrét javaslattal állt elő: szerinte a járvány miatt óriási veszteséget elkönyvelő vendéglátóipari egységeket támogathatnák azzal, hogy pár hónapra lemondanak az egyszázalékos szállodai illetékről. 

Boc azt is elmondta: a két kolozsvári kórházban (a járványkórházban és a tüdőgondozóban) koronavírus-fertőzés miatt 58 személyt kezelnek, közülük 44 Kolozs megyei. Ez pedig azt jelenti, hogy a fertőzés terjedése stagnál. A járvány megfékezésében továbbra is nagy az egyén és a közösség felelőssége. Megtudtuk: az országban leghamarabb Kolozsváron nyitnak a bölcsődék, már csütörtöktől várják a csöppségeket. 


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

BIEFF: Online nézhető kísérleti filmek ...
Bajnokok Ligája: a Ferencváros 55 év ...
Táblagépeket ajánlott fel Kolozs megyei ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ