Biztonságosabb közúti forgalmat követelnek a kolozsváriak
Szinte mindennapos a gyalogos- vagy biciklisgázolás
Szinte mindennapos a gyalogos- vagy biciklisgázolás
Vissza

Biztonságosabb közúti forgalmat követelnek a kolozsváriak

A Donát negyedben kedden bekövetkezett halálos balesettel betelt a pohár: Kerekes Erzsébet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) adjunktusa internetes petíciót indított annak érdekében, hogy a lakosság biztonsága és testi épsége, valamint a tiszta levegő biztosítása érdekében a környéken tiltsák be a tranzitforgalmat, illetve bővítsék a tömegközlekedési hálózatot. A helyzet kezd egyre súlyosabbá válni, hiszen két nappal ezelőtt nyerges vontató oltotta ki egy 77 éves nő életét a gyalogátkelőn, a Donát negyedben. A rendőrség szerint a Bessenyei/Mirăslău utcában, a Profi üzlet és a lakónegyedi piac közvetlen közelében található gyalogátkelőn szabályosan átkelő nő azonnal életét vesztette. Tegnap is egy gyalogos lett közúti baleset áldozata: ezúttal szabálytalanul átkelő személyt gázolt el egy Dacia Logan típusú személygépkocsi a Györgyfalvi negyedben. A sorozatos balesetek felvetik a kolozsvári közúti forgalom biztonságának kérdését.

A kolozsvári közúti forgalom kezelhetetlen, a nápolyi káoszra kezd hasonlítani, az egyetemi hallgatók városba érkeztével 20–25 ezerrel több jármű közlekedik a metropolisz-övezetben – hallhatjuk, olvashatjuk mindennap. Olyan esetről is tudunk, amikor egy tapasztalattal rendelkező gépkocsivezető a délutáni órákban 47 perc alatt tett meg egy 5,2 kilométeres szakaszt az ószer környéki Csongor/Luncii utcából a Donát negyedben működő Kémia Intézetig.

A teherforgalmat már évekkel ezelőtt kitiltották ugyan a város területéről, ám a speciális engedéllyel rendelkező, az építkezéseknél és a romlandó élelmiszerek szállítására használt teherkocsik továbbra is akadálymentesen közlekedhetnek Kolozsvár egész területén. A Bessenyei/Mirăslău utcában a Profi üzlet és a lakónegyedi piac közvetlen közelében található gyalogátkelőn bekövetkezett keddi tragédiával, amely során a gyalogátkelőn szabályosan átkelő 77 éves nő a helyszínen életét vesztette, ismét előtérbe került a kolozsvári közúti forgalom biztonsága, a szabályosan közlekedő gyalogosok testi épségének és életének kérdése.

Az ügy kapcsán Kerekes Erzsébet, a BBTE adjunktusa internetes petíciót indított azzal a célall, hogy a lakosság biztonsága és testi épsége, valamint a tiszta levegő biztosítása érdekében környéken tiltsák be a tranzitforgalmat, illetve bővítsék ki a tömegközlekedést. – A teherautók mellett a Szászfenesre, Alsójárára vagy más környékbeli településekre irányuló tranzitforgalom is hozzájárul ahhoz, hogy a Donát negyedben igen gyakoriak a forgalmi dugók. A gépkocsivezetők idegesek, sietnek, nem figyelnek eléggé, a gyalogosoknak nincs mikor átjutniuk az út túlsó oldalára, annyi a jármű. Szerintem a csúcsidőkben, azaz reggel és 16–20 óra között a Donát negyed ezen részéről ki kellene tiltani a tranzitforgalmat – nyilatkozta a Szabadságnak az egyetemi adjunktus.

Az általa indított petíció (megtalálható a www.petitieonline.com oldalon, keresési kulcsszavak: Erzsébet Kerekes) azt kéri a Kolozsvári Polgármesteri Hivataltól és a Prefektusi Hivataltól, hogy a közszállítási útvonalat hosszabbítsák meg a Benkő József/Paul Ioan – Donát út (113–211. illetve 268. szám között) vége – Pădurii utca (Szászfenes belterülete) környékére azért, hogy kevesebben használják személygépkocsijukat, ne alakuljanak ki forgalmi dugók és a Kis-Szamos környékén is legyen tiszta levegő. A kezdeményező azt javasolja, hogy az imént említett útszakaszon csak környezetkímélő tömegközlekedési eszközök (elektromos buszok, biciklik, egyszerű és elektromos rollerek), illetve mentő- és rendőrautók közlekedhessenek a levegő tisztasága és a közúti forgalom tehermentesítése érdekében. Felhívja ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a Donát utat semmiképp sem ilyen mennyiségű autó kiszolgálására tervezték, az utca nem Kolozsvár terelőútja!

Kerekes Erzsébet arra is rávilágít, hogy jelenleg a Donát út bizonyos szakaszai rendkívül szűkek, nem lehet babakocsikkal, biciklikkel közlekedni rajtuk, és ez az övezet a gyalogosok számára is rendkívül veszélyes.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Nyári túrákon: Árnyas erdők, kék tó és ...
Csalogató a Szászsebes melletti ...
Októberi bakancslista Mátyás- és ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ