Bizalmi szavazást fog kérni Dăncilă a parlamenttől
Vissza

Bizalmi szavazást fog kérni Dăncilă a parlamenttől

Klaus Iohannis államfőnek alkotmányos kötelezettsége lenne közvetíteni az államhatalmi ágak és pártok között, ehelyett azonban szabotál – jelentette ki szerdán este Viorica Dăncilă. A kormányfő azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy Iohannis néhány órával korábban közölte: elutasítja kormányátalakítási javaslatát, ugyanakkor felszólította a miniszterelnököt, kérjen újabb bizalmi szavazást a parlamentben. Dăncilă az újságíróknak újra azt hangsúlyozta: az elmúlt napokban eléje gördített akadályok ellenére a kormány folytatni fogja tevékenységét. Mint mondta, bizalmi szavazást fog kérni a parlamenttől, hogy a kormány végigvigye mandátumát.

ÖSSZEFOGLALÓ

Viorica Dăncilă hétfőn kérte újabb miniszterjelöltek elfogadását és kinevezését Iohannistól, mivel a korábbiak lemondatása vagy leváltása miatt több tárcát is ügyvivő miniszterek vezetnek, akiknek már lejárt a mandátumuk. Másrészt, a szociáldemokraták (PSD) kisebbik koalíciós partnere, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kihátrált a kormányzásból, így a pártnak négyből három minisztere lemondott.

Iohannis Dăncilă valamennyi jelöltjét elutasította. Mint mondta, a kormányfő javaslatai elfogadhatatlanok, s az ALDE távozásával megváltozott a kabinet politikai összetétele is, ezért a megerősítésükhöz az alkotmány értelmében a parlament jóváhagyása is szükséges. Iohannis azt is megállapította, a PSD szerinte nem folytathatja a kormányzást, s nem hajlandó olyan döntést hozni, amellyel a Dăncilă-kabinet megmaradásához hozzájáruljon.

Az államfő úgy vélte, a parlament jelenlegi összetétele mellett is van lehetőség egy „átmeneti kormány” beiktatására, amely leválthatja a Dăncilă-kabinetet, és megakadályozza a „teljes összeomlást”. Ehhez azonban valamennyi ellenzéki pártnak „ésszerűen” kell viselkednie – tette hozzá, arra utalva, hogy a PSD a parlamenti helyek 45 százalékával rendelkezik, s kormánya leváltásához minden jobb és baloldali ellenzéki pártnak össze kellene fognia.

Dăncilă szerda este rövid sajtónyilatkozatban válaszolt politikai ellenfelének. A miniszterelnök éretlen, önző, az országot önös politikai érdekei miatt destabilizáló politikusnak nevezte Iohannist, aki szerinte ötéves mandátuma alatt sem tanulta meg, hogy alkotmányos szerepe szerint közvetítenie kellene az államhatalmi ágak között, nem pedig szabotálnia a működésüket. A kormányfő mindazonáltal azt ígérte: a parlament elé járul, hogy megszerezze a szükséges felhatalmazást a kormány szerkezetének és politikai összetételének megváltoztatásához.

Viorica Dăncilă kormányfő most Iohannis államfő felszólítása nyomán megy a parlament elé bizalmi szavazásra, írta szerda esti Facebook-bejegyzésében Călin Popescu Tăriceanu, az ALDE elnöke, rámutatva, hogy ő több ízben is javasolta ezt a kormányfőnek „egy jobb kormány kialakítása érdekében”, s támogatta is volna ebben. 

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke, Ludovic Orban a Digi24 hírcsatornának azt nyilatkozta, Románia számára az előre hozott választások jelentenék a legjobb megoldást. „A bizalmatlansági szavazás után mi megpróbáljuk kieszközölni az előre hozott választásokat. Ezeknek kiírásához azonban az szükséges, hogy a parlament kétszer egymás után ne szavazzon bizalmat a kormánynak” – fejtette ki Orban. Szerinte a jelenlegi összetételű parlament aligha lenne képes egy felelősségteljes kormány kialakítására. Elmondta ugyanakkor, hogy akkor fogják benyújtani a bizalmatlansági indítványt, amikor legalább 234 támogató aláírást összegyűjtenek. 

Fotó: presidency.ro


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Szexuális oktatás az iskolában? Csak ...
Hány felvételi helyet hirdet az USAMV?
Kiosztotta a kulturális és szociális ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...