Biciklis futárcég: 30 százalékos visszaesést tapasztaltunk
Halmen Balázs: a teljes kijárási tilalom nem vonatkozik erre a tevékenységre
Halmen Balázs: a teljes kijárási tilalom nem vonatkozik erre a tevékenységre
Vissza

Biciklis futárcég: 30 százalékos visszaesést tapasztaltunk

Azt gondolná az ember, hogy a szükségállapotnak az államfő általi kihirdetése, illetve a részleges éjszakai kijárási tilalom, valamint a fogyóban lévő otthoni élelmiszertartalékok miatt egyre több háztartás arra kényszerül, hogy házhoz rendelje az ételt, ám az EastRide biciklis futárszolgálat alapító-vezérigazgatója szerint az utóbbi időszakban körülbelül 30 százalékos visszaesés tapasztalható.

Cégünk a Food Panda és a Eu ce mănânc házhoz-szállító vállalatoknak és vendéglőknek biztosít  futárokat. Azoknak a közélelmezési cégeknek is adunk bringásokat, akiknek saját flottájuk van, szükség esetén besegítünk. A Samsara például szerepel a delivery platformokon, a kiszállítást saját flottával oldják meg, vannak gépkocsivezetőik, de a Kolozsvár központi részét részlegesen mi szolgáljuk ki számukra dedikált futárokkal – mondta Halmen Balázs.

Hozzátette: az utóbbi időben legalább 30 százalékos visszaesés tapasztalható, a helyzeten sem a szükségállapot, sem a részleges, sem pedig a teljes kijárási tilalom nem segített.

Valószínűnek tartjuk, hogy a tartalékok fogyásával az elkövetkező időszakban forgalomnövekedés várható. Sajnos több futár úgy döntött, hogy otthon marad, önkéntes elkülönítésben, ezért nincs elég belőlük. Ez nem is gond, mert egyelőre nincs megfelelő számú rendelés, ez viszont két-három hét múlva változni fog – tette hozzá az EastRide biciklis futárszolgálat alapító-vezérigazgatója.

Rendkívül érdekesnek találta, hogy éppen a hatóságoknak a sürgősségi állapotra, majd a részleges kijárási tilalomra vonatkozó bejelentését követően csappant meg a megrendelések száma.

Az első bejelentés után csökkent, majd ismét növekedett, a második bejelentést követően pedig ismét esés állt be. Az ilyen hírek nagyon befolyásolják az embereket. A külföldi példa azt mutatja, hogy a házhozszállítási ágazat növekedni fog, s futárok is jelentkeznek majd, sok-sok cég ugyanis kénytelen volt több tucat alkalmazottat elbocsátani.

A havazás miatt nagyon sok biciklifutár nem vállalta a munkát (A szerző felvételei)

Halmen Balázs azt mondja, a visszaesés miatt költségcsökkentéseket kellett eszközölniük.

Négy városban, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Brassóban és Nagyváradon összesen mintegy 250 futárral dolgoztunk, de most sokan otthon vannak, másoknak viszont szükségük van a pénzre, s továbbra is dolgoznak. Mi is mindent megteszünk, hogy a futárok és az ügyfelek teljes biztonságban legyenek, külön fertőtlenítési eljárást vezettünk be – mondta.

Hogy az új koronavírus miatt kialakult helyzetre való tekintettel az elkövetkező időszakban mennyire terjed el a házhozszállítás? Halmen Balázs úgy véli, hogy most kényszerből, hosszabb távon pedig más okokból terjed el az érintkezésmentes házhozszállítás.

Fellendülőben a non-contact deliveryAz úgynevezett non-contact delivery most fellendülőben van, de hosszabb távon visszatér a futár-megrendelő közvetlen kapcsolat. Beszélgetnek az ügyfelek a futárral, aki borravalót kap, kettőjük között kialakulhat egy ismerősi viszony. A jelenlegi helyzetnek kliensnevelő hatása van az online megrendelések és fizetések szempontjából – fogalmazott.

Úgy tudja, a nagy bevásárlóközpontokból történő házhoz rendelések lebonyolítását végző más futárszolgálatok is alig bírják a munkát.

Extrém munkakörülmények

Mi is gondolkodunk azon, hogy ilyen szolgáltatást biztosítsunk például az Auchan számára. Biciklivel nehezebb megoldani a házhozszállítást, mi a nulla kibocsátás elvét valljuk. A kargobicikli megoldást jelenthet, de nem olcsó mulatság, néha egy autó árával is felér. Köztes megoldás lehet az elektromos robogó, nemrég harminc ilyen megvásárlásába fektettünk be, de ennek sem elég nagy a doboza – mondta Halmen Balázs, aki azt is elmondta: csatlakoznak a különböző civil szervezetek által az idősek számára meghirdetett házhozszállítási akcióhoz.

Érdekes tényt közölt: hétfőn az egész napos havazás miatt a szokásos 15-20 futár helyett csupán ketten dolgoztak.

Itthonról dolgozom, ételt még jómagam sem rendeltem, egyelőre főzünk. Amikor a városban dogozom, akkor ott is eszem, most pedig jólesik az itthoni étel. Idővel lehet, hogy mi is rendelünk – tette hozzá az EastRide alapítója.

(A borítókép illusztráció)


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online koncert és előadás a magyar ...
Fejetlenség az oltási platformon, ...
Négyen a nagyágyon: Matyi, a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ