Betűk, formák, portrék a Művészeti Múzeum két tárlatán
Vissza

Betűk, formák, portrék a Művészeti Múzeum két tárlatán

Két romániai származású művész, Sever Săsărman és Teodora Axente festészeti kiállítását nyitották meg szerda délután a kolozsvári Művészeti Múzeumban. Az 1930-ban Romániában született, ám 1982 óta Svájcban élő Sever Săsărman Portrék egy másik életből című absztrakt válogatástárlata a festészet lenyűgöző világába kalauzolja el az érdeklődőket, miközben a művész fejlődésére, és egy kiváló művészi lélek formálódására is reflektál, míg Teodora Axente Betűforma című, realista képekből álló tárlata a lélek és anyag kettősségére utal, olvasható a kiállítások leírásában.

Sever Săsărman kiállításának megnyitóján Lucian Nastasă Kovács, a Művészeti Múzeum igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, kiemelve: a romániai kultúrában a 65-70 fölötti személyeket időseknek titulája és mellőzi a társadalom, pedig nyugaton az idősebb generáció tagjait rendkívüli tisztelet övezi. „Ezért figyelek kiemelten arra, hogy hozzunk ide is ilyen rendkívüli értékű embereket, mint Sever Săsărman”, fogalmazott az intézmény vezetője.

A kiállítás Iacob Attila, a múzeum munkatársának, a kiállítás kurátorának köszönhetően jött létre, aki 2007-ben, egy szebeni kiállításon ismerkedett meg Sever Săsărman munkásságával, és aki Felicia Grigorescu javaslatára döntött úgy, hogy felkéri Săsărmant, állítson ki a kolozsvári Művészeti Múzeumban.

– A kiállítás az absztrak műfajhoz áll közel, de nem olyan absztrakt, amelyet nem lehet megérteni, hanem olyan, amely egyfajta üzenetet hordoz, amely új színt hoz a közbeszédbe, amelyben létezik narráció. Mivel az alkotó belekóstolt a versbe és prózába is, jellemzi az alkotásait egyfajta lírai vonal. Ha megnézzük a címeket, a képeken ábrázolt történeteket, láthatjuk, hogy ezek mögött van üzenet, struktúra, filozófia – jellemezte a tárlatot a kurátor.

– Számomra nagyon fontos, hogy ebben a múzeumban állíthattam ki, abban a városban, ahol a „művészeti szemem” kinyitottam. Itt tanultam meg azt, hogy mi a szép, hogy kutassak a föld középpontjáig vagy az ég tetejéig, de azt is, hogy kövessem a saját hangom és csak azt csináljam, ami nekem tetszik. Ez a művészet számomra – mondta a megnyitón Sever Săsărman.

A Portrék egy másik életből című kiállítás június 30-ig látogatható a Bánffy-palotában (Főtér 30 szám), szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között.

Képek mögött álló titkok

Teodora Axente a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemen végzett 2008-ban, majd Ioan Sbârciu festőművésznél doktorált, de egyéni kiállítása romániai múzeumban még nem volt. A fiatal művész nemzetközi szinten mozog, számos elismerést gyűjtött be, kiállított már az Amerikai Egyesült Államok és Európa több városában, jelenleg az olaszországi Dorris Ghetta Galériával működik együtt, derült ki a megnyitón.

Teodora Axente műveit Dan Breaz, a kiállítás kurátora méltatta 

– Lenyűgözött a technika, a kicsi és nagy elemek kombinálása. Általában a színek foglalkoztatnak, a te esetedben viszont a témák ejtettek fogságba – méltatta az alkotót Lucian Nastasă Kovács múzeumigazgató.

Ioan Sbârciu egyetemi tanár szerint Teodora Axente nemzetközi sikerét, elismerését többek között annak köszönheti, hogy letisztult ötletei vannak, kiállításai pedig koherensek.

– Egy fiatal mester, festészetének a minősége lenyűgözött – fogalmazott a megnyitón Dan Breaz, a kiállítás kurátora. Véleménye szerint Teodora Axente kiváló alapokkal rendelkező, realista irányzatot követő festő, ezt igazolja a képeken a részletek iránti figyelem. „Jellemző rá a szimbólumkeresés, mert ezeket a részleteket nagyon óvatosan, gondosan válogatja ki”, tette hozzá.

A kiállítás anyagának nagyrészét Teodora Axente 2018 januárja óta, kimondottan erre a tárlatra készítette, amely „nagyszerű teljesítmény, hiszen Teodora alkotói stílusa nagyon igényes”, mondta a kurátor. A címet illetően kifejtette: a betűkben található lyukaknak, színeknek önmagukban nincs értelmük, viszont azok nélkül a betűk is értéktelenek. „Ez utal a képek mögött álló titkokra”, fogalmazott.

A megnyitón jelen volt Teodora Axente, valamint Dorris Ghetta is, mindketten megköszönték a múzeum munkatársainak a kiállítási lehetőséget.

A Betűforma című tárlat július 8-ig látogatható a Művészeti Múzeumban (Főtér 30 szám).

(Borítókép: Sever Săsărman és Lucian Nastasă Kovács a megnyitón. Fotók: Művészeti Múzeum felvételei)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hány felvételi helyet hirdet az USAMV?
Kiosztotta a kulturális és szociális ...
Épülhet a park a Hajnal negyedben

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Örökballagók
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Miből él az egyház, ha üres a persely?
  • Kedves végzősök!
  • Ballagás 2020 – otthon, lélekben ...