Bemutatkozott Kolozsváron a Concerto Spiralis
Vissza

Bemutatkozott Kolozsváron a Concerto Spiralis

Úgy tűnik, egyre több az olyan kamaraegyüttes, amelynek tagjai életvitelszerűen nem laknak egy városban, sőt egy országban sem, mégis kiválóan teljesítenek. Erre példa a Concerto Spiralis kamaraegyüttes is, amely – a piarista templomban szervezett koncertsorozaton – először lépett fel Kolozsváron, augusztus 16-án.

Az együttest Lachegyi Anna (viola da gamba, Magyarország), Kővári Arany (furulya, Románia), Hunyadi Koppány (hegedű, Románia) és Benkő Mihály (theorba, Magyarország) alkotja.

A Concerto Spiralist a fiatal Hunyadi Koppány hegedűművész alapította 2012-ben, célja a minőségi régizene erdélyi népszerűsítése, tudtuk meg a piarista templombeli eseménysorozat szervezőjétől, Potyó István karnagytól a koncert elején. Az együttes több barokk hangversenysorozatot szervezett az egykori Csík vármegye régi templomaiban. Kolozsvári koncertjük műsorán kora barokk és barokk szerzők művei szerepeltek, G. P. Cima (1598–1622), M. Ucellini (1603–1680), G. Picchi (1571–1643), G. Bassano (1560–1617), D. Ortiz (1517–1570), Bartolomé de Selma y Salaverde, S. Rossi (1570–1630) és F. Cavalli (1602–1676) alkotásait hallhattuk.

A Concerto Spiralis koncertjén főként a hegedűn és a furulyán csendültek fel a szebbnél szebb dallamok, zenei motívumok, ám egy-egy rövid műben a viola da gamba és a theorba előadója is megcsillogtatta tehetségét. Nagyon fiatal, húszas éveikben járó művészeket hallgathattunk meg, akik bebizonyították: rendkívül muzikálisak, és már elsajátították a hiteles barokk hangszeres előadásmódot. Az együttes tagjait külön-külön is méltathatjuk, de a szép összjátékot is kiemelhetjük. A koncert után a közönség megtekinthette az előadók hangszereit, amely lehetőséggel élt is.

(Fotó: Potyó István)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Május 15-ig lehet nevezni a Bujtor ...
Márton László kapja az idei Artisjus ...
Szavak mezején

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ