Belügyminiszter: karantén alatt Țăndărei (FRISSÍTVE: felfüggesztett repülőjáratok)
Vissza

Belügyminiszter: karantén alatt Țăndărei (FRISSÍTVE: felfüggesztett repülőjáratok)

A hatóságok vesztegzár alá vonják a Ialomiţa megyei Ţăndărei városát, ahol magas a koronavírussal fertőzött személyek száma és sokan meghaltak - jelentette be néhány perccel ezelőtt Marcel Vela belügyminiszter.

Hozzátette: az intézkedés a ma kiadott 7-es számú katonai rendelet része.

Kifejtette: a lakosság ellátását végző teherfuvarozók behajthatnak a városba, illetve kiléphetnek onnan.
A 13 ezer lakosú kisvárosba tömegesen tértek vissza Nyugat-Európából vendégmunkások, és látványosan nem tartották be a járványügyi korlátozásokat. Amint Marcel Vela belügyminiszter bejelentette: a Ialomița megyében jegyzett 50 megbetegedésből 31, nyolc halálesetből pedig hét Țăndăreiben van.
„Jelenleg a fizikai távolságtartás az egyetlen megoldás. Ebből az időszakból csak akkor jövünk ki jól, ha helyesen cselekszünk” - hangoztatta a belügyminiszter.

Marcel Vela hozzátette: április 5., vasárnap 23 órától 15 napra felfüggesztik a kereskedelmi repülőjáratokat Törökországgal, Belgiummal, Ausztriával, Svájccal, az Amerikai Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Írországgal és Iránnal.A belügyminiszter ugyanakkor azt is bejelentette, hogy lehetővé teszik charter repülőjáratok indítását, amelyekkel román idénymunkások utazhatnak más országokba, a célországok beleegyezésével. A katonai rendelet a közúti áruszállítók számára könnyítéseket vezetett be. Az országba visszatérő áruszállítóknak már csak egy nyilatkozatot kell kitölteniük a határnál, melyben rögzítik, hogy hol fognak tartózkodni a következő elutazásig. Az országon áthaladó nemzetközi áruszállítóknak nem kell már kitölteniük a járványügyi nyilatkozatot, ha a kijelölt áruszállító folyosókon közlekednek, és legfeljebb 48 óra alatt átszelik az országot. E járművek vezetőinek megkülönböztető matricát kell ragasztaniuk a jármű szélvédőjére a Romániába való belépéskor.

További intézkedések:

  • a helyhatóságok kérésére szükségszállásokat biztosítanak bizonyos szállásokban az egészségügyi dolgozók számára,
  • a törtvénytelen erdőkivágások növekedése miatt a katonaság ot is bevonják az ellenőrzésekbe,
  • egy Vaslui személyt előzetes letartóztatásba helyeztek, mivel kivonta magát a hatóságok ellenőrzése alól

(Kiss Olivér felvétele illusztráció)


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Júliusra halasztották a cannes-i ...
Ingyenes online Rossini Gála a Müpából
Meghalt Börcsök Enikő színművész

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ