Beke István mégsem szabadulhat a börtönből
Vissza

Beke István mégsem szabadulhat a börtönből

A brassói táblabíróság döntése értelmében nem szabadulhat a feketehalmi börtönből a terrorizmus kísérlete miatt elítélt Beke István annak ellenére sem, hogy egy áprilisban kihirdetett törvénymódosítás során törölték a büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amelynek alapján elítélték.

Beke István kérését - hogy szüntessék meg a számára kiszabott öt év börtönbüntetés végrehajtását - szerdán tárgyalta a bíróság. A kérés elutasításáról a brassói táblabíróság szóvivője tájékoztatta telefonon az MTI-t. Az ügy másik elítéltje, Szőcs Zoltán által benyújtott hasonló kérés elbírálását május 17-re tűzték ki.

A két székely férfit 2018 júliusában öt-öt év börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a legfelsőbb bíróság, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a  hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén. Rendkívüli semmítési kérésüket idén április 9-én elutasította a legfelsőbb bíróság.

Büntetésük letöltésének a megszüntetésére az után nyílt jogi lehetőség, hogy a parlament áprilisban módosította a büntetőt törvénykönyv (btk.) azon cikkelyeit, amelyek a bűncselekmény elkövetésének a kísérletére vonatkoznak, és az új megfogalmazás szerint immár nem minősül bűncselekménynek mindaz, ami alapján a két férfit elítélték.

A tárgyaláson jelen volt Lomnici Zoltán a magyar Legfelsőbb Bíróság egykori elnöke, az Emberi Méltóság Tanácsa nevű jogvédő szervezet elnöke, Bajkai István Fideszes képviselő és Fejér László Ödön, az RMDSZ szenátora.

Lomnici Zoltán az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában úgy vélte: ez volt az utolsó romániai jogorvoslati lehetőség "a székelyföldi politikai foglyok" ügyében. Hozzátette: a fellebbezéshez nem fűz nagy reményeket, mivel politikai döntések születtek ebben az ügyben.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

VILÁGLELSŐK: ENGEDÉLYEZTÉK A ...
Zsigmond Emese: „gyermekirodalomból ...
Mennyire nőtt a munkanélküliség?

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ