Béka feneke alatt a lej
Vissza

Béka feneke alatt a lej

Újabb történelmi mélypontra került a lej árfolyama az euróval szemben: átlépte a pszichológiai határnak tekintett 4,70 lejt.

Egy euró árát a Román Nemzeti Bank (BNR) hétfőn 4,7081 lejben jegyezte, ami 0,23 százalékos gyengülést jelent péntekhez képest. A lej a dollárral szemben is gyengült, amelynek egy egysége 4,1377 lejbe került.

Januárban a lej többször is történelmi mélypontra került az euróval szemben. Elemzők arra számítanak, hogy a következő napokban tovább gyengülhet a hazai valuta, hiszen a belföldi pénzpiacon feszültséget idézett elő a január 1-jétől a bankaktívákra kivetett úgynevezett kapzsisági adó, amelyet a kormány az érintettekkel való egyeztetés nélkül, karácsony előtt pár nappal fogadott el sürgősségi kormányrendeletben. 

Elemzők szerint a befektetők körében tapasztalt aggodalmat az is okozza, hogy a kormány még nem fogadta el az idei költségvetés-tervezetet, amelyről később még a parlamentnek is döntenie kell. A törvényhozói testület február 1-jén kezdi rendes tavaszi ülésszakát, jelenleg parlamenti vakáció van. Ugyancsak elemzők harmadik tényezőként az import gyors növekedését jelölték meg, amely tavaly is több mint 10 százalékkal nőtt.


EZ ÉRDEKELHETI
GAZDASÁG ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Edi Iordănescu második CFR-kalandja ...
Egy dollárért hozat kőzetmintát a ...
Lezárult a levélvoksolás, szombaton ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ