Becsengetés nehezített pályán: hibrid oktatás a Refiben, váltott szünet az Apáczaiban, tanítóhiány Körösfőn
Vissza

Becsengetés nehezített pályán: hibrid oktatás a Refiben, váltott szünet az Apáczaiban, tanítóhiány Körösfőn

Hetek óta sejteni lehet, hogy szeptemberben csak óvintézkedésekkel nyithatnak újra az iskolák, amit nagyon sok szülő szorgalmazott, és legalább annyian elleneztek. Az előrelátóbbak nem vártak a minisztériumi rendeletekre, elkezdték a felkészülést. Az Apáczaiban már megrendelték a plexiüveget és jobb internetet, a hibrid oktatásra készülő Református Kollégium váltásban működtetné a bentlakást, Körösfőn gondot jelent a diákok ingáztatása és a több településen oktató tanárok programjának kialakítása.

Új padok, plexi, jobb internet az Apáczaiban

Azért örömre is van ok: a viszontlátásén túl például azért, mert sok diáknak vadonatúj egyszemélyes padja lesz. Az iskolák újranyitásával kapcsolatosan az államfő által korábban ismertetett vázlatos forgatókönyvek alapján már megkezdték a felkészülést a kolozsvári Apáczai-líceumban. Vörös Alpár iskolaigazgató elmondta, számukra már akkor egyértelműnek látszott, hogy az 1 méteres távolság betartását dupla padokkal nem lehet biztosítani, így egyszemélyes padokat rendeltek oda, ahol erre szükség van. Ez a bútorgyártóknak is jó hír, csak győzzék a munkát. Vörös Alpárék egy hete a plexi elválasztók rendelését is elkezdték, hiszen miniszteri rendelet nélkül is világos volt számukra például, hogy az infólaborban másképpen nem tudják betartani az óvintézkedéseket, ott ugyanis a gépek között vannak, amelyeket egymással szemben helyeztek el, és a mozgatási táv is korlátozott, hiszen áramforrás, internetkábel úgy van bekötve, hogy a diákok szabad mozgásában ne jelentsen kockázatot. Az infólabor teljes átalakítása jelentős költségeket generálna, ott tehát plexiüvegeket fognak felszerelni térelválasztónak.

– Már egy hete elkezdtük rendelni a plexi elválasztókat, pedig erről tegnapig senki nem beszélt. Azt sem írta le a minisztérium, hogy az iskolák módosítsák az internet szolgáltatási szerződésüket és a rootereket cseréljék le, mert nem fogja bírni az iskolai hálózat az online közvetítéseket – részletezte az intézményvezető a további előkészületeket. Arról is van elképzelésük, hogyan oldják meg a váltott szüneteket, az osztályok kisebb csoportosításban negyedóránként érkeznének reggel, így váltva, negyedóránként lennének a szünetek is úgy, hogy kisebbek és nagyobbak is jutnak egyszerre egy-egy szünetre. – Más lesz így a zajszint, miközben a többi tanteremben órák vannak, de túléltünk mi már ennél cifrábbat is, amikor heteken át építőtelep volt az udvarunkon. Az osztályokat a diáklétszám alapján osztottuk az egyes tantermekbe, hogy biztonságos távolságtartással elférjenek, megmértük a termekben a távolságokat, így egyes elemi osztályok átkerülnek a nagyépületbe, bár az eredeti elképzelés szerint az elemistákat az új épületben helyeztük volna el. A váltott szünetekkel a tanáriban is megoldódik a jelenlét, így a távolságtartás egyszerűbben megvalósítható – ismertette Vörös Alpár, a több iskolában is tanító pedagógusok helyzetére is találnak majd megoldást, ebben fokozottabb együttműködésnek kell lennie az iskolák között. Nem egyszerű a mosdólátogatást megoldani úgy, hogy tömeg se alakuljon ki, és a különböző osztályok diákjai ne érintkezzenek, és mindenki szükség szerint hozzáférjen az illemhelyhez, erre egyelőre nincs élhető elképzelésük. A távoktatásra viszont olyan értelemben felkészültek, hogy az általános iskolatatarozáskor minden tantermet laptoppal, kamerával és internetkapcsolattal szereltek fel. Kérdésünkre, hogy szükségük lesz-e plusz személyzetre, kiderült, hogy a tanfelügyelőség által végzett igényfelméréskor az Apáczaiban egyelőre csak takarítószemélyzetet igényeltek, tanerőt nem. A hibridoktatást, ha szükségessé válik, megpróbálják megoldani jelenlegi személyzetükkel órabérben. Amire még nem találtak megoldást, azok az idegen nyelvórák, ahol a csoportokat gyakran több osztály diákjai alkotják.

Tanító és sulibuszsofőr kéne Körösfőre

A biztonságos távolságtartás nem jelent problémát a Körösfői Kós Károly Iskolában: mintegy 140 diákot kell elhelyezniük három településen négy épületben, két óvodában és két iskolában. Eleve egyszemélyesek a padjaik, csak egy tanteremben vannak dupla padok, de elegendő hely van ahhoz, hogy minden padban csak egy diák ülhessen.

– Az előírások betartásához az összevont 2. és 4. osztályt kellene kettéosztanunk, ehhez egy plusz tanítónőre van szükség, ezt jeleztük is a tanfelügyelőségi igényfelméréskor, valamint a takarítónő igényünket. Kérdéses a szünetek megoldása úgy, hogy a különböző osztályok diákjai ne érintkezzenek, hiszen a kezdési időpontok csúsztatása ellehetetleníti a több iskolában (Bánffyhunyadon, Kalotaszentkirályon) dolgozó tanárok helyzetét, akik nem tudnak időben eljutni a következő órájukra. A diákok ingáztatása külön probléma, hiszen az iskolabuszok 70%-os kihasználhatósággal közlekedhetnek, de hiába van több iskolabuszunk, ha nincs elég gépkocsivezetőnk. Ha nem kapunk tanítónőt, ha magunknak kell megszerveznünk a hibridoktatást, a diákok szállítását, valahogy megoldjuk, eddig is mindig fel kellett találnunk magunkat – részletezte Antal István iskolaigazgató.

Váltott bentlakás, bizonytalan szakgyakorlat a Református Kollégiumban
Osztálytermekké alakítaná át tornatermét és dísztermét a Kolozsvári Református Kollégium, ahol plusz fejtörést jelent a bentlakó diákok és a szakiskolások szakgyakorlatának megoldása. Eleve hibridoktatásra készülnek.
– Az egészségügyi minisztérium által közzétett tervezet szerint ott, ahol nem lehet megtartani az egy méteres távolságot a gyerekek között, plexiüveget kell felszerelni. De ki ad erre pénzt? Gond van a bentlakással is: egyelőre az az elgondolás, hogy a tanulók felváltva lakjanak a bentlakásban 2–2 hétig, és felváltva is tanulnának, két hétig az iskolában, két hétig online rendszerben. A csoportok cseréje előtt természetesen minden szobát fertőtlenítünk. Szeretnénk, hogy hagyományos oktatásban részesüljön a kollégium két kilencedik osztálya, ahol sok az új tanuló. Ennél is nagyobb gond a szakiskola. A szakács tagozatos tizedikesek hétfőn és kedden, a tizenegyedikesek pedig szerdán, csütörtökön és pénteken mennek szakmai gyakorlatra. Ám a vendéglők zárva vannak, ott nem lehet gyakorlatozni. Azt sem tudjuk, hogy a Bosch gyár, ahol más szakmát tanuló szakiskolásaink gyakorlatoznak, fogadják-e a tanulóinkat? Mindenhol szeptember 1-je után ígértek választ – nyilatkozta lapunknak Székely Árpád, a Református Kollégium igazgatója. (N.-H. D.)

EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ismertette a MÚRE riportpályázata ...
Plazmaadással segítheted a ...
Drágul a reptéri parkolás Kolozsváron

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ