Bartók Világverseny és Fesztivál – zeneszerzői forduló
Augusztus 31-ig várják a műveket
Augusztus 31-ig várják a műveket
Vissza

Bartók Világverseny és Fesztivál – zeneszerzői forduló

Zeneszerzők megmérettetésével folytatódik a Bartók Világverseny és Fesztivál 2018-ban a Zeneakadémián, a versenyre augusztus 31-ig a világ bármely tájáról jelentkezhetnek a 40 év alatti komponisták szóló zongorára írott műveikkel.

A zeneszerzői fordulóra olyan műveket várnak, amelyekben a művészek muzikalitásukról és magas szintű technikájukról tehetnek tanúbizonyságot. A győztes alkotások november 25-én a díjkiosztó gálakoncerten hangoznak fel először Balázs János, Fülei Balázs és Várjon Dénes tolmácsolásában, és e művek közül kerülnek majd ki a kötelező darabok a Bartók Világverseny következő hangszeres fordulójában, az ifjú zongoraművészek versenyén 2019-ben – közölte a Zeneakadémia hétfőn az MTI-vel.

Mint írták, a világverseny sajátossága, hogy a Bartók-életmű legjellemzőbb vonulataira, a zongorára, a hegedűre és a kamarazenére, valamint a zeneszerzésre épülve teljesedik ki. A hangszeres seregszemle zenetudományi szimpóziummal és a nagyközönséget is megszólító változatos programokkal egészül ki egész hetes fesztivállá. A hangszeres versenyek közötti években a Zeneakadémia zeneszerzőversenyt rendez, a nyertes művek közül kerülnek ki a következő év versenydarabjai.

A Bartók Világverseny és Fesztivál a hegedűsök versenyével kezdődött 2017-ben, Bartók Béla születésének 135. évfordulóján. „Olyan versenyfolyamot hoztunk létre, amely sokoldalúan rajzolja meg Bartók Béla géniuszát, miközben nevét a világ számára is egyértelműen Magyarországhoz, a Zeneakadémiához köti. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy olyan külföldi zsűritagokat, zeneszerzőket nyertünk meg ügyünknek, akik nemzetközi rangjuk, életművük által a világ élvonalába tartoznak” – idézi a közlemény Fekete Gyula zeneszerzőt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorhelyettesét, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnökségi tagját, a verseny idei fordulójának művészeti vezetőjét. 

A zsűri tagjai Fekete Gyula mellett Thomas Adés Grawemeyer-díjas brit zeneszerző, Chaya Chernowin izraeli zeneszerző, Unszuk Csin koreai születésű, Németországban élő zeneszerző, valamint Andrej Korobejnyikov orosz zongoraművész. A verseny összdíjazása 10 ezer euró. 

A részletes versenykiírás, a jelentkezési lap és további információk a bartokworldcompetition.hu oldalon érhetők el.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Mától lehet regisztrálni a 11. ...
Az RMDSZ nem támogatja bizalmatlansági ...
Költségvetés-kiigazítás: mire jut több ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ