Barokk tisztán és egyszerűen
Vissza

Barokk tisztán és egyszerűen

Ha szóhűségre törekednék, akkor a fentebbiek szerint fordítanám le a Baroc pur si simplu együttes és koncert elnevezését. Miután az 53. Zenei Őszt beharangozó sajtóeseményen a közönség által leginkább igényelt koncertek közé sorolták, már meg sem lepődtem, amikor az október 12-i hangversenyen a piarista templom összes pótszékét elfoglalta a lelkes közönség, és sokan állva hallgatták végig a másfél órás koncertet.

Ha Kolozsváron barokk zenéről beszélünk, akkor megkerülhetetlen Erich Türk orgona- és csembalóművész, a Gheorghe Dima Zeneakadémia oktatójának neve. Ugyanolyan fontos szerepet tölt be e téren Ciprian Câmpean gordonkaművész, aki az idei komolyzenei fesztivál műsorfüzete szerint 2017-ben hozta létre a Baroc pur si simplu együttest azzal a céllal, hogy a barokk zenei repertoárt népszerűsítse. Az együttes tagjai közé tartozik még Csata István viola da gamba művész és Török Zsolt csellóművész. A tavalyi barokk zenei koncerthez hasonlóan az idei hangversenyen is fellépett az olaszországi Simone Vallerotonda gitárművész. Nem ismeretlen a közönség előtt a koncerten közreműködő három másik hangszeres előadóművész neve sem: Răsvan Dumitru hegedűművész az Arcadia vonósnégyes második hegedűse, Király Erzsébet brácsaművész és Csibi Dávid hegedűművész pedig már többször lépett fel különböző kamaraegyüttesekkel.

A koncert műsorán most A. Vivaldi d-moll csellóversenye (szólista: Ciprian Câmpean), Fr. Corbetta Folias című alkotása, M. Marais A párizsi Saint Genevieve templom harangjai című műve, A. Corelli La Folia hegedűszonátája (szólista Răsvan Dumitru), J.S. Bach d-moll Cselló szonátájából a Prelúdium (szólista: Ciprian Câmpean) és a d-moll Toccata és Fúga (előadta: Erich Türk), illetve A. Vivaldi g-moll kettős csellóversenye (szólisták: Ciprian Câmpean és Török Zsolt) szerepelt.

A koncert során minden előadóművésznek lehetőséget adtak egyéni kvalitásaik megcsillogtatására. Minden igényt kielégítő, muzikális produkciójuk méltán aratott sikert. Persze, azt sem hagyhatjuk szó nélkól, hogy a fellépők többsége egy-két évtizedes sikeres előadói pályafutást tudhat maga mögött, amelyben a barokk zene művelése fontos helyet foglal el. Örömmel nyugtázhatjuk, hogy kiváló teljesítményének köszönhetően a Baroc pur si simplu együttes megőrizte népszerűségét a közönség körében.

(Borítókép: A fesztivál egyik leginkább igényelt koncertjén. Fotó: Kolozsvári Zenei Ősz/Facebook)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírusos a Kolozs Megyei ...
Két nap alatt 2533 új eset és 75 ...
Parkoló autókat rongáltak meg a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ