Barangolás és társasjáték-utazás Mátyás királyhoz
Vissza

Barangolás és társasjáték-utazás Mátyás királyhoz

Kiválóbb helyszínt, mint Mátyás király szülőházát, el sem lehetett volna képzelni arra, hogy barangoljunk egyet a nagy király nyomában, illetve úgymond útra keljünk, és mint Burkus királykisasszony vagy Beatrix királyné, mint Bonfini történetíró, de akár Corvin-hollóként próbáljunk a nagy király színe elé kerülni. Persze nem egymagunkban, hanem segédlettel: a Korzo Egyesület újabb munkafüzetével valamint első, nagyon ötletes és szépen kivitelezett társasjátékukkal.

Ú. I.

Mátyás király kolozsvári szülőháza az Óvárban nem látogatható, ellenben a Kolozsvári Mátyás Napok rendezvényeinek egyik központi és legfontosabb helyszíne szokott lenni. Az Amaryllis Egyesület által 27. alkalommal megszervezett Mátyás napokon, a nagy király 576. születésnapján, február 23-án szombaton ismét megnyitotta kapuit a középkori polgárház a nagyközönségnek, hogy igazán méltó helyen lehessen emlékezni. Idén nagyon találó módon, játékosan és egyúttal tanulva/tanítva idézték fel a szülőházban Mátyás korát.

A Korzo Egyesület művészettörténészei, Barazsuly Viktória Adrienn, Újvári Dorottya és Víg Boglárka bemutatták az egyesület legújabb kiadványait: Babérkoszorús örökség: barangolás Mátyás király nyomában a címe családi munkafüzetüknek, amely a Lépésben sorozatuk harmadik kiadványa. A Gál Zsófia és Víg Boglárka által összeállított füzet segítségével a 8-12 éves gyerekek jobban megismerhetik a reneszánsz királyt és a hozzá köthető kolozsvári épített és kulturális örökséget. A művészettörténészek elképzelése ebben az esetben is érvényesül: arra próbálnak rávenni, hogy otthonról kimozdulva és a városban sétálva, közösen a család felnőtt tagjaival fedezzék fel Kolozsvárnak újabb és újabb arcait, lépésről lépésre igyekeznek bemutatni és megszerettetni épített örökségünket. Újabb munkafüzetükben szó esik Mátyás családjáról, művészetpártolásáról, kolozsvári kultuszáról is. Sőt, egy holló cimborát is készíthetnek maguknak amennyiben a füzetben található holló sablonját kiszínezik, kivágják és összeragasztják.

Az egyesület teljesen új kiadvánnyal is meglepte a közönséget: elkészült a Mátyás király koráról szóló társasjátékuk, Mátyásos: útban a királyhoz címmel, amelyet ki is lehetett próbálni szombaton. A Barazsuly Viktória Adrienn és Újvári Dorottya által kigondolt társasjáték Mátyás király korát, udvari kultúráját, a reneszánsz építészetet és öltözködést próbálja legendás, ugyanakkor mesés és történelmi elemekkel a mai emberhez közelebb hozni. A nagy gonddal és odafigyeléssel megtervezett, ízlésesen kivitelezett kártyák illusztrációit Hatházi Rebeka készítette, mesés, színes és vidám rajzai még szórakoztatóbbá és vonzóbbá teszik a játékot. A kártyák érdekes, tanulságos információkat tartalmaznak a korról és szereplőkről. A játékosok tíz szereplő (többek között Beatrix királyné, Janus Pannonius költő, Burkus királykisasszony, Corvin-holló, stb.) közül válogathatnak, majd el kell jutniuk Mátyás királyhoz, ez azonban nem egyszerű: útközben akár párbajra kerülhet sor, vagy bizonyos királyi rendeletet kell teljesíteni, ami vagy hátráltatja a továbbjutást, vagy éppenséggel elősegítheti. Színes kis bábukkal egyszerre hatan vehetnek részt a társasjátékban, a korhatár – a korzósok szerint – 4 és 575 év közötti. A művészettörténészek remélik, hogy a Mátyásos társasjátékkal szórakozva lehet majd kedvet kapni a 15. századhoz.    

A munkafüzet hamarosan megvásárolható lesz a kolozsvári könyvesboltokban, a társasjáték pedig előrendelhető a Korzo Egyesület honlapján, a kiszállítást áprilisban kezdik meg. Az érdeklődök legközelebb április közepén, a Műemléki Világnap alkalmából vehetnek majd részt egy újabb közös társasjátékozáson. Erről az eseményről majd holló viszi az üzenetet – írják közleményükben a korzósok.Borítókép: Kovács Péter Zoltán


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Koronavírusos Kolozs megye prefektusa ...
Figyelmeztetés: 12 kilométeres ...
Két hónap alatt több mint 350 elefánt ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ