Tudod, hol élsz? Városismereti foglalkozás gyerekeknek

„Lépésben” programsorozatot indított a Korzo Egyesület

Tudod, hol élsz? Városismereti foglalkozás gyerekeknek
Hasznosan, ugyanakkor játékosan és szórakozva töltöttek el néhány órát azok a gyerekek, akik szombaton kora délután úgy döntöttek, hogy bekapcsolódnak a Korzo Egyesület új programsorozatába. A Vallásszabadság Házában most szeptemberben elkezdődött foglalkozás a kisebbeknek szól, és célja megismertetni a gyerekekkel Kolozsvárt több oldaláról: a közvetlen és kötetlen beszélgetések, kézműves foglalkozások valamint játszás közben a város híres embereiről, jellegzetes épületeiről, érdekes régi történetekről és szokásokról mesélnek majd, de a programot akár a gyerekek is alakíthatják, hiszen a szervező művészettörténészek a résztvevők kíváncsiságát, érdeklődését egy-egy adott téma iránt igyekeznek majd kielégíteni.

Ú. I.

A programsorozat első foglalkozása remek hangulatban telt el, a jelenlevők Mátyás királlyal ismerkedtek, szóbakerült a kor divatja, szokásai, sőt mindenki elkészítette saját díszes koronáját, amit csoportképen is megörökítettek. 

Jó kis csapat gyűlt össze – nyugtázták a háromórás tartalmas foglalkozás után a kolozsvári Korzo Egyesület művészettörténészei, Barazsuly Viktória Adrienn és Újvári Dorottya -, miközben összeszedték a „kellékeket”, amelyek a rajzoláshoz, koronakészítéshez, színezéshez kellettek, valamint a Mátyás királyt és feleségét ábrázoló képeket meg egyéb játékos oktatókártyákat. Örömmel jegyezték meg azt is, hogy Dávid, Hanna, Eszter, Kincső, Dórisz és Miriám milyen érdeklődéssel, közvetlenséggel, jókedvvel ismerkedtek és kapcsolódtak be a beszélgetésekbe, minden foglalkozásba, és szívesen meséltek, kérdeztek. A művészettörténészek például kíváncsiak voltak, hogy a gyerekekben milyen Mátyás király-kép él: volt aki az orrát tudta nagynak, más szerint a lába volt nagy, de ugyanakkor igazságosnak tartották. Ezek a jellemzések érthetően elsősorban a mesékből olvasottak, hallottak alapján alakulnak ki. Majd amikor bemutattak egy Corvinában használt ábrázolást Mátyás királyról és feleségéről, Beatrix királynéról, a gyerekek meg is jegyezték, hogy biza kicsit másabbak, de még a hajuk színe is más, mint ahogyan elképzelték. Megnéztek több portrét a nagy királyról, majd megbeszélték, hogy: a századok során hogyan alakult Mátyás ábrázolása az adott kor divatja meg elvárása szerint, egyáltalán portré csak a gazdagokról készült annakidején - sőt, a szépségideál is más volt akkor, és más a mai kor emberének. Szóba került az egyik ábrázolás alapján a trónterem is, milyen lehetett a koronázás. Közben pedig mindegyik gyermek elkészítette a saját díszítésű névjegyét tetszés szerinti cifra betűkkel, rajzoltak, színeztek, a találkozó végén pedig „tagsági” kis Lépésben füzetet is kaptak, amelybe felírhatják a nevüket és mindazt, amit a legjobban szerettek, meg amit tanultak – a füzetkében van hely a következő foglalkozások értékelésére, valamint kiszínezhető rajz is, ami Hatházi Rebeka nagyszerű ízlését és stílusát dicséri. A program egyik legkedveltebb foglalkozásának a koronakészítés bizonyult, nem hiába volt a program címe „királyfik és királylányok Mátyás király udvarában”: egyik szebb és cifrább volt, mint a másik, színesek, formásak, csillogók, tollakkal ékeskedők – a korona természetesen felkerült mindenki fejére, erről a vidám csoportkép is tanúskodik.

Barazsuly Viktória Adrienn és Újvári Dorottya a 7-10 éves gyerekeknek szánt új programsorozatukról elmondta, hogy decemberig minden hónapban szerveznek hasonló foglalkozást, mindég új témában. A legközelebbi, október eleji találkozáson a Vallásszabadság Házával ismerkedhetnek meg a gyerekek, hiszen a mindenki által ismert Mátyás szülőháza után ez is jól ismert és kikutatott, középkori polgárháza volt Kolozsvárnak – magyarázták a művészettörténészek. Éppen ezért gyerekeknek is be szeretnék mutatni az épületet, és azt, hogyan éltek, mivel foglalkoztak akkor a város lakói. A foglalkozások tematikája Kolozsvárhoz kötődik, a város épített és művelődési örökségéhez: fontosnak tartják a szakemberek ezzel is foglalkozni, mivel az iskolai programban nem része a tananyagnak az építészeti örökség és ehhez kapcsolódó művészeti nevelés, pedig lényeges, hogy a gyerekek már kis korúkban megismerkedjenek ezekkel a fogalmakkal, ami segítheti idővel akár a könnyebb beilleszkedésüket a városi térbe. Nem mindegy, vélik a Korzósok, hogy mennyire ismerjük azt a környezetet, amelyben mindennapjainkat éljük. Ha már gyerekkorban felhívják a figyelmet az épített örökségre, akkor remélhetőleg a felnövő generáció jobban odafigyel művészeti örökségünk megőrzésére – mondták a művészettörténészek.      

Borítókép: Koronakészítés a foglalkozáson, igazodva a témához: "királyfik és királylányok Mátyás király udvarában" (fotó Újvári Dorottya)