Barabási Albert-László kapja idén a Moholy-Nagy-díjat
Vissza

Barabási Albert-László kapja idén a Moholy-Nagy-díjat

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) idei díját Barabási Albert-László erdélyi származású világhírű fizikus, hálózatkutatónak adják át november 21-én az egyetemen.

A MOME törekszik arra, hogy a tradicionális művészeti ágak határait kiszélesítse, s különböző területek izgalmas, újat hozó kapcsolódásait keresse. „Ebbe illeszkednek a Csíkszeredából induló, ma Bostonban, egyebek között a Harvard egyetemen is oktató Barabási professzor a fizika határait feszegető, a művészeteket kóstolgató kutatásai, a fizika és az alkotóművészetek összekapcsolása” – áll a MOME indoklásában.

Az elismerés átadó ünnepségén Barabási Albert-László, a hálózattudomány kiemelkedő képviselője előadást is tart, a kultúra és a fizika összefonódásáról mondja el gondolatait.

A művészeti egyetem 2006-ban alapított, évente odaítélt díját mindig olyan személyiség kapja, akinek alkotói tevékenysége az egyetemével és névadójával azonos értékeken alapszik. Az elismeréssel Moholy-Nagy László tanításának, alkotó művészetének eredetiségét, kísérletező habitusát szeretnék továbbörökíteni.

Mint írják, Moholy-Nagy László amellett, hogy világhíres fotográfus, művész volt, legendás tanító is volt. „Többdimenziós” gondolkodásmód jellemezte, amely lehetővé tette, hogy a világot összefüggéseiben kezelje.

A MOME korábbi díjazottjai között szerepel Rubik Ernő, Kossuth-díjas építész, formatervező, Dieter Rams, ipari formatervező, designer, Gőz László harsonaművész, producer és Nádasdy Ádám, nyelvész professzor, közíró.


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Online filmekkel ünnepel a Művész mozi
Házhoz jön a Filmtettfeszt
Vasárnap lesz a Pilátus című film ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ