Banksy önmagát félig megsemmisítő műve Stuttgartba kerül
Vissza

Banksy önmagát félig megsemmisítő műve Stuttgartba kerül

A stuttgarti Staatsgalerie művészeti múzeumban fogják márciustól kiállítani – Rembrandt, Holbein, Marcel Duchamp és Picasso műveinek társaságában –Banksy brit graffitiművész Girl With Balloon (Lány léggömbbel) című művét, amely nagy szenzációt keltve félig bedarálta magát a Sotheby's tavaly októberi londoni árverésén – adta hírül honlapján a galéria.

Előtte a németországi Baden-Badenben csaknem egy hónapig tartó kiállításon mutatják be a Love in the Bin-re (Szerelem a kukában) címre átkeresztelt festményt a Frieder Burda múzeumban.

A kurátorok azt tervezik, hogy az eredetileg Lány léggömbbel című festményt a múzeum mindig más termében fogják elhelyezni, és a látogatóknak maguk kell megtalálniuk, éppen hol van.  

Október elején nagy vihart keltett a művészvilágban a Lány léggömbbel, amely félig bedarálta magát a keretbe rejtett iratmegsemmisítővel az után, hogy 1,042 millió fontos áron elkelt. Banksy egyik leghíresebb művének akrilfestékkel készült reprodukciója egy szívformájú piros léggömböt felengedő kislányt ábrázol.

A kilétét titkoló bristoli utcaművész később közölte, hogy a képnek teljesen meg kellett volna semmisülnie, és akciójával a műkereskedelem eltorzulását kívánta bírálni. 

A vásárló, egy nevének elhallgatását kérő európai műgyűjtőnő elmondta, hogy először sokkolták a történtek, majd lassan felfogta, hogy „a művészettörténet egy darabjának” tulajdonosa lesz. A Sotheby's szerint Banksy az árverésen „valójában nem elpusztított, hanem megalkotott egy művet”. Az aukciósház a művészettörténet első olyan alkotásaként ünnepelte a képet, „amely egy aukción, élőben jött létre”.

EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

HIVATALOS: BEJELENTETTÉK AZ ELSŐ, ...
Florin Cîţu a kijelölt miniszterelnök. ...
Európa Liga: visszavágók következnek a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ