Banksy önmagát félig megsemmisítő műve Stuttgartba kerül
Vissza

Banksy önmagát félig megsemmisítő műve Stuttgartba kerül

A stuttgarti Staatsgalerie művészeti múzeumban fogják márciustól kiállítani – Rembrandt, Holbein, Marcel Duchamp és Picasso műveinek társaságában –Banksy brit graffitiművész Girl With Balloon (Lány léggömbbel) című művét, amely nagy szenzációt keltve félig bedarálta magát a Sotheby's tavaly októberi londoni árverésén – adta hírül honlapján a galéria.

Előtte a németországi Baden-Badenben csaknem egy hónapig tartó kiállításon mutatják be a Love in the Bin-re (Szerelem a kukában) címre átkeresztelt festményt a Frieder Burda múzeumban.

A kurátorok azt tervezik, hogy az eredetileg Lány léggömbbel című festményt a múzeum mindig más termében fogják elhelyezni, és a látogatóknak maguk kell megtalálniuk, éppen hol van.  

Október elején nagy vihart keltett a művészvilágban a Lány léggömbbel, amely félig bedarálta magát a keretbe rejtett iratmegsemmisítővel az után, hogy 1,042 millió fontos áron elkelt. Banksy egyik leghíresebb művének akrilfestékkel készült reprodukciója egy szívformájú piros léggömböt felengedő kislányt ábrázol.

A kilétét titkoló bristoli utcaművész később közölte, hogy a képnek teljesen meg kellett volna semmisülnie, és akciójával a műkereskedelem eltorzulását kívánta bírálni. 

A vásárló, egy nevének elhallgatását kérő európai műgyűjtőnő elmondta, hogy először sokkolták a történtek, majd lassan felfogta, hogy „a művészettörténet egy darabjának” tulajdonosa lesz. A Sotheby's szerint Banksy az árverésen „valójában nem elpusztított, hanem megalkotott egy művet”. Az aukciósház a művészettörténet első olyan alkotásaként ünnepelte a képet, „amely egy aukción, élőben jött létre”.

EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Egy férfi és egy nő fogja együtt ...
Nagykárolyi kiállítás Erdély nemesi ...
Pánik és tagadás között

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ