Református Kollégium: „A keresztyén ember mindig szabad”
Vissza

Református Kollégium: „A keresztyén ember mindig szabad”

Negyvenhét maturandus (egy humán-teológiai és egy természettudományi osztály) vett búcsút szombat reggel a Kolozsvári Református Kollégiumtól. Az ünnepi istentiszeleten Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület (EREK) generális direktora hirdetett igét. Márk evangéliumát idézve a lelkipásztor arra figyelmeztette a végzősöket: mindig van és lesz, aki odafigyel rájuk, ez pedig Isten.

 – Isten azt üzeni: nem hagyta el az embert, ezt a világot. Jézus többre becsül minket, mint mi magunkat. Ti  értékesek és fontosak vagytok Istennek, egyházunknak, népünknek. Mutassátok meg tehát hiteteket, szereteteket elkötelezettségeteket – hangoztatta Szegedi László.

– A mai ünnep a hálaadás ünnepe. Köszönetet mondunk ezért a 47 fiatalért. A kollégium testülete imádkozik érettetek. Ne felejtsetek el  visszajönni, feltöltődni. Legyetek hasznos tagjai egyházunknak és népünknek – buzdította a fiatalokat Székely Árpád igazgató.

– Útravalóként azt mondhatom: Isten szeret titeket és vigyáz rátok. Ez bizonyosság. Ápoljátok tovább az itt kötött barátságokat. Ma ez nem nehéz, csak akarni kell. Az életre szóló barátság nagy kincs. Legyetek alázatosak, és senkit se nézzetek le. Mindenki kapott Istentől személyre szabott feladatot, amit el kell végeznie. A keresztyén ember mindig szabad, és ezt a szabadságot a felebaráti szeretet szolgálatába kell állítania. Maradjatok hűek az énekléshez, mert énekelve még a nehézségeket is könnyebben át lehet vészelni – tanácsolta Sitta von Eckardstein bárónő, a kollégium régi és nagyvonalú támogatója.

– Legyen ez a nap a jövőbe vetett hit napja. Az itt szerzett tudással a legmagsabb csúcsokat is elérhetitek. Kós Károllyal együtt mondom: mindig lesz új generáció, aki majd a helyünkbe lép és megmarad a szülőföldjén – búcsúztatta a diákokat Oláh Emese alpolgármester.

– A szülők és a tanárok, akik hittek a keresztyén nevelés fontosságában, megtettek mindent, hogy a vállatokon levő batyu könnyű legyen.  A nagy kihívás most következik. Gyökereiteket megőrizve lépjetek ki az iskolából. Bátran és felelősen kövessétek céljaitok. Ne feledkezzetek meg a mellettetek levőkről sem. Útjaitokat járjátok jókedvvel – biztatta a fiatalokat Incze-Bordi Ildikó, a szülői bizottság képviselője.

 – Mindenki töltse be azt az utat, amit Isten előkészített nektek. Isten szólítani fog titeket nap mint nap, mert szeret, és mert az övéi vagyok. Hallgassatok tehát Istenre, és tartsátok a kapcsolatot egymással. Összeköt benneteket a kollégium értékrendje és a hitetek – mondta Gáspár Károly lelkész és öregdiák, aki pont húsz évvel ezelőtt ballagott el a Református Kollégiumból.

Az első osztályos Steiner Zsuzsa búcsúztatója után a XI-esek részéről Ferenczi Sára beszéde következett: – Ma büszke felnőttként távoztok innen. A tanáraitok munkája véget ért, most már ti egyengetitek útjaitokat. A mai nap a búcsúzás ünnepe. Itt az idő a távozásra, az önmegvalósításra. Életetek legyen utazás, haladjatok arra, ahova vágytok.
Az iskola jelképe, a Biblia átadása után Nagy Henrietta végzős tettel fel a kérdést: vajon mit tartogat a jövő számukra? – Az itt eltöltött négy év emlékei utoljára ölelnek át minket. Búcsúzunk. Ám a mi ballagási történetünk nem most kezdődött, hanem akkor, amikor elhatároztuk, hogy a Kolozsvári Református Kollégium diákjai leszünk. Rajtunk áll, hogy barátságaink erősebbek lesznek, mint az épület, ahova jártunk – köszönt el a végzős.

Az emléklapok kiosztása után a végzősök és a X-XI-esek énekével, illetve a Himnusz eléneklésével zárult az esemény. A tanulmányi és a különdíjakat az évzárón vehetik a maturandusok.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

László Attila: a kisebb-nagyobb ...
Július elején indítja újra ...
A legfelsőbb bíróság elutasította ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ