Balesetek miatt szabályozzák az elektromos rollerek használatát
Csak bizonyos kortól s feltételek mellett használhatók
Csak bizonyos kortól s feltételek mellett használhatók
Vissza

Balesetek miatt szabályozzák az elektromos rollerek használatát

Elsősorban az elmúlt időszakban a közutakon és a járdákon bekövetkezett balesetek miatt a központi hatóságok úgy döntöttek, a lehető legpontosabban szabályozzák a főleg fiatalok által használt elektromos rollerek használatát. Eddig az urbánus környezetben kiváló mobilitási lehetőséget biztosító közlekedési eszköz igénybe vétele többnyire szabályozatlan volt, a gépkocsivezetők és a járókelők „megtűrték” az elektromos rollereket, bár több ízben kisebb-nagyobb balesetek következtek be. A belügyminisztérium által közvitára bocsátott törvénytervezet értelmében a rollerekkel ezután csupán a biciklisávon közlekedhetnek a minimum 14 éves személyek, illetve 16 éves korig kötelező a bukósisak használata. A jogszabály korlátozza a maximális sebességet, és további szigorításokat vezet be a rollerek városban való használatával kapcsolatosan, például a járdáról az úttestre kényszerítené őket.

Főleg tavasztól késő őszig (de azért vannak vállalkozó szellemű fiatalok, akik a hidegben is kimerészkednek az útra velük) valamennyien látunk hol az úttesten, hol pedig a járdán elektromos rollerrel közlekedőket. A hatóságok igyekezték szabályozni ezeknek a városi közlekedési eszközöknek a használatát, ám az eddig elfogadott rendelkezések jó néhány vetületre nem tértek ki. Az elmúlt hónapokban gyakran érkeztek hírek az újabb és újabb balesetekről, több személy megsérült és anyagi kár is keletkezett. 

A belügyminisztérium által összeállított sürgősségi kormányrendelet-tervezete szerint az elektromos rollereket minimum 14 éves kortól lehet majd használni, kizárólag a biciklisávokon, és 16 éves korig kötelező a védősisak használata.

A belügyi tárca az elektromos rollerek jogi szabályozását a biztonságos közlekedés érdekében javasolja – olvasható a tervezetben. A dokumentum szerint a 2002-ben elfogadott 195-ös sürgősségi kormányrendelet azonnali kiegészítésre szorul. Ezután az elektromos rollert személyszállító járműként fogják meghatározni, amely több mint 6 km/h-val halad, s maximális sebessége nem haladja meg az óránkénti 25 kilométert, illetve elektromos motorral rendelkezik. 

A belügyi tárca javaslata szerint a biciklisáv hiányában az elektromos rollerek olyan útszakaszokon közlekedhetnek, ahol a maximálisan megengedett sebesség 50 km/h, s ezt is csak akkor, ha a „járművezető” betöltötte a 14. életévét és kizárólag egyedül közlekedik. 

A rollereket akár kettesével is le lehet parkolni

A tervezet kitér arra is, mi az eljárás a közlekedési eszközök megállása vagy állomásozása esetén: a járműveket akár kettesével is le lehet parkolni, de csak a járdaszegély mellett és azzal párhuzamosan. Továbbá, a rollereknek fényszórókkal és fényvisszaverő eszközökkel kell rendelkezniük. A belügyesek azt szeretnék, hogy a 16 év alatti fiatalok kötelező módon bukósisakot viseljenek az elektromos roller használata közben.
A szabályok megszegése bírsággal, illetve büntetőpontokkal jár. Utóbbi eset csak akkor alkalmazható, amennyiben az illetőnek van gépkocsivezetői jogosítványa.

A közvitára bocsátott tervezetet a belügyminisztérium honlapjának Transparenţă decizională részlegén találják az érdeklődők, a javaslatokat, észrevételeket pedig a dgj_transparenta@mai.gov.ro e-mail-címre várják. A belügyi tárca statisztikája szerint 2016–2019 között Romániában a rolleresek 192 közúti balesetet okoztak. Ezek közül egy halálesettel járt, 37 személy súlyosan, 156 pedig könnyen megsérült.

Kassay Réka a Zoom animációs stúdió alapítója tavaly ősszel napi szinten elektromos rollerrel közlekedett, míg az időjárási körülmények megengedték. És bár a biciklis közlekedést is kipróbálta, úgy véli a roller használata nála bevált, hiszen összecsukható, kis helyen is elfér és szükség esetén más közlekedési lehetőséggel is könnyen kombinálható. – Próbáljuk kiküszöbölni az autós városi közlekedést, így alternatív közlekedési lehetőséget kerestünk, és a roller praktikusnak bizonyult olyan szempontból, hogy a parkolása/tárolása is könnyen megoldható, és kombinálni lehet tömeg-, esetenként autós közlekedéssel, ha netán elered az eső – magyarázta. Hozzátette: általában a bicikliutakat használja, mert lakónegyedétől a munkahelyéig kiépített bicikliút-hálózat áll rendelkezésére. Olykor persze előfordul, hogy a járdán rollerezik, de csakis olyan sebességgel, mint amivel maga mellett tolja a rollert, vigyázva a gyalogosokra. Ezért nem örül annak, hogy a szabályzat értelmében az elektromos rollerrel közlekedőket a járdáról az úttestre kényszerítenék, hiszen azt sokkal veszélyesebbnek ítéli meg. – Az úttesten való rolleres közlekedés kapcsán inkább negatív tapasztalatokról tudok beszámolni, mert a sofőrök nem figyelnek oda a rollerrel közlekedőkre. Egyszer a Tordai úton fordult velem elő az, hogy egy sofőr éppen csak nem súrolta a rolleremet a kocsijával, mert dombon felfele lassabban tudtam haladni – számolt be tapasztalatairól az animációs szakember, aki azt is elmesélte, hogy elektromos rollere kisfia szállítására is kiváló, egy rászerelhető kisebb kormány segítségével, kisebb távolságokon jól tudnak haladni. 

Európai szinten nincs szabályozva az elektromos rollerek használata: Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Dániában, Olaszországban, Hollandiában és Franciaországban megengedett, de az Egyesült Királyságban tilos a használatuk.

Fotók: Rohonyi D. Iván


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Románia megtámadta az Európai Unió ...
Újraválasztották Vákár Istvánt a megyei ...
Hány fizetett szabadnap jár a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ