Balázs Péter-kiállítás nyílt a Művészeti Múzeumban
Vissza

Balázs Péter-kiállítás nyílt a Művészeti Múzeumban

Egy igazi „kolozsvári alkotóra” emlékeznek meg születésének századik évfordulója alkalmából a kolozsvári Művészeti Múzeumban, a Balázs Péter. Festészet című kiállításon Balázs Péter több mint 50 festménye látható, amelyek, retrospektívszerűen, végigkövetik a teljes életművét. A tárlatot péntek délután Iakob Attila, a kiállítás kurátora, valamint Balázs László, a művész fia nyitotta meg, a rendezvényen közreműködött Dávid Kacsó Soma, a Sigismund Toduta Zeneiskola diákja.

– Balázs Péter 1919-ben született Erdélyben, egy olyan Erdélyben, amelyben a politikai és társadalmi változások hatásai mindenhol, így a művészeti életben és munkában is érezhetők voltak –indította a kiállítás bemutatását Iakob Attila.

A kurátor elmondta: Balázs Péter a két világháború között kezdett el festeni, ám az akkori korszak nem engedte meg, hogy tehetsége kibontakozzon. Szülei, akik vidéki környezetből jöttek, nem értették a művészetet, nem tudták, hogyan lehet ebből megélni, ezért elzárkóztak ettől. A fiatal tehetséget ezért tanárai, illetve papok kezdték el a művészet világában irányítgatni. Ám idővel szülei engednek a „külső tényezőknek, nyomásnak”, és elfogadták, hogy a fiúkból művész lesz, jegyezte meg a kurátor.

– Ezután megváltozik Balázs Péter élete: lehetősége lesz közelebb kerülni a művészethez, nagy mesterekhez, beiratkozik több művészeti iskolába, köztük a Szolnay–Szervátiusz-féle festőiskolába – idézte fel a történteket Iakob Attila. A festőiskolában nemcsak festészetet, hanem szobrászatot is tanult a fiatal művész, de Balázs Péter Nagybányán is folytatta tanulmányait, Krizsán János és Ziffer Sándor tanítványaként, ahol már nemcsak másolja a témákat, stílusokat, hanem saját stílust kezd el kidolgozni, kitalálni, részletezte a kurátor.

Az ötvenes, hatvanas és hetvenes évek alatt, noha a társadalom nem volt túl nyitott a művészet iránt, ő mindvégig pozitív maradt, amely a képeinek hangulatain és színein is megmutatkozik. Alkotásainak fontos eleme, témája a felidézés, olyan „világokat, utcákat, épületeket próbál felidézni, amelyek már az ő idejében sem léteztek”, magyarázta Iakob Attila.

A kiállításon felszólalt Balázs László is, a művész fia, aki kiemelte: apja folytatója volt az erdélyi festészeti hagyományoknak, az alkotásaira jellemző karakteres színvilág, amely mára már eltűnt, a kortársai és elődei munkáin is fellelhetők.

– A kor, amiben élt, nem volt teljesen sötét, sőt, szellemi és alkotói tekintetben jó kor volt, amely jó művészeket adott. A mi világunk sietős, gyors és felületes, ezek a munkák viszont időt és alapos odafigyelést igényelnek – hívta fel a figyelmet Balázs László.

A Balázs Péter. Festészet című tárlat június 9-ig, szerdától vasárnapig 10 és 17 óra között látogatható a Művészeti Múzeumban (Főtér 30. szám).

(Borítókép: Megnyitó a múzeumban – balról Balázs László és Iakob Attila. Fotó: Horváth László)


EZ ÉRDEKELHETI
KULTSZÍNTÉR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Hároméves késéssel zajlik a HPV elleni ...
Aláírásgyűjtés a nemzeti régiókért ...
Sporthírek röviden

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ