B mint blöff
Vissza

B mint blöff

Hétfőn szavaz a parlament a második Orban-kormányról. Pontosabban: hétfőn együttes ülést tart a képviselőház és a szenátus, napirenden a bizalmi szavazás a második Orban-kormányról, de hogy szavaz-e…

A Szociáldemokrata Párt (PSD) bejelentette: bojkottálni fogja a voksolást. Parlamenti képviselői nem vesznek részt az ülésen, hiányukban pedig a testület nem döntőképes. Az indok: mindaddig, amíg az alkotmánybíróság nem teszi világossá, alaptörvényt sértett-e az államfő, amikor azt a Ludovic Orbant kérte fel ismét kormányalakításra, akitől a parlament megvonta a bizalmat, nincs helye bizalmi szavazásnak. Hasonló álláspontra helyezkedett a Victor Ponta vezette Pro Románia és a Calin Popescu Tariceanu ALDÉ-ja: nem jelennek meg a szavazáson. (Az persze továbbra sem világos, mi történik akkor, ha az alkotmánybíróság időközben úgy dönt: bukott miniszterelnök nem jelölhető még egyszer…)

Ha a baloldali ellenzék távozásával tüntet, akkor abból szavazás nem lehet. Pedig politikatörténeti kuriózum lenne végignézni, amint a Nemzeti Liberális Párt (PNL), akinek testéből az Orban-kabinet vétetett, saját kormánya ellen szavaz. Mint ismeretes, a liberálisok ezt akarják, hiszen csak így lehet eljutni az előrehozott választásokig. Ugyanezt teszi majd a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is. Orban ellen, de Orbánért!

A Basescu-féle Népi Mozgalom Pártjának (PMP) álláspontja mindeddig nem ismeretes. Eugen Tomac pártelnök friss nyilatkozataiból ítélve elméletileg a liberálisok és uszérések táborához kellene csatlakozniuk. A PMP napok óta fennen hangoztatja, mennyire fontos volna a jobboldali erők összefogása a polgármester-választáson. Érdeke, hogy azokon a településeken, ahol polgármesterük van (számszerint 44), a PNL és az USR ne indítson ellenjelöltet, különben elvesztik pozícióikat. Orban ellen szavazni tehát szívesség. (És talán még jól is esik…)

Az RMDSZ vélhetően a hétfői frakcióülésen dönt a stratégiáról, nem mintha a választási lehetőségek spektruma oly széles volna. Szavazatképes többség a parlamentben nem lesz, az most már biztos, hála a PSD-nek és társainak, a kérdés az, hogy a Szövetség részt vesz-e az ülésen, és lecsatlakozva a jobboldalhoz a libikhez hasonlóan szavaz ezáltal hozzásegítve azt a pártot a hatalomra jutáshoz, amelyik sunyin átvert minket. (Visszaállítják az RMDSZ számára hátrányos kétfordulós polgármester-választást, számunkra nagyon-nagyon kedvezőtlenül módosítják a választási törvényt.) Ha viszont társul a bojkotthoz, ismét egy csapatban találja magát a PSD-vel, mint fő ceremóniamesterrel. Az egyedüli ésszerű megoldást a játszmából való kimaradás jelentené - hadd fejezzék be a pofozkodást a román pártok egymás között – erre azonban semmilyen lehetőség nincs.

Mert itt a dolgok alakulása egyértelműen a PSD-n múlik, amely köztudottan időhúzásra játszik. Sokan úgy vélik, időközben a PNL titokban kiegyezett a szociáldemokratákkal, ami az előrehozott választásokat illeti, és az egész egymásnakfeszülés csak színjáték. Az események mindenesetre egyetlen irányba mutatnak: a jelenleg több mint 40 százalékos támogatásnak örvendő liberális párt lejáratása – amennyire csak lehet e szűkös időkeret között. Az a fesztivál, amit a PSD a miniszterjelöltek szakbizottsági meghallgatásán is rendezett kipellengérezve a kijelölt liberális tárcavezetőket, talán többet ártott a PNL-nek, mint amennyit nyer, ha mégis sikerül előrehozni júniusra a választásokat.

A PSD tehát magas lovon, ha rajta múlik, novemberig elhúzódik a végkifejlet. Meg is kérdezték Raluca Turcant, a PNL ideiglenes miniszterelnök-helyettesét: mégis hova vezet mindez? A liberális politikus tétován-titokzatosan csak annyit mondott: nyugalom, ha a PSD valóban időhúzásra játszik, arra PNL-nek van egy B terve. S hogy mi az? B, mint Bedaráljukeztacsirkefogóbandát, vagy B mint blöff? Hamarosan kiderül.

 

 


EZ ÉRDEKELHETI
MÁSKÉP(P) ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Ludovic Orban: ha nem jutnak hozzá, az ...
Nyughatatlan természetű volt Hollywood ...
VIDEÓ – Szigorú közúti ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ