Az összefogás listájának támogatására kéri választóit a Kolozs megyei RMDSZ
Vissza

Az összefogás listájának támogatására kéri választóit a Kolozs megyei RMDSZ

Villámkérdésekkel kezdődött a Kolozs megyei RMDSZ kampányzáró sajtóértekezlete, Csoma Botond és Talpas Botond képviselő-, illetve László Attila szenátorjelöltnek mindenekelőtt arra kellett válaszolnia, mi lesz az első dolguk, ha majd visszatér az élet a normális kerékvágásba.

Csoma Botond nagyot bulizna, Talpas Botond gyorsan elutazna valahova, László Attila számára a járvány vége a megszokott hétköznapok visszatértét jelentené unokája sétáltatásával, focizással, szombati bevásárlással.

A második kérdés a politikusi karrierre vonatkozott.  A jogászi és politológusi diplomával rendelkező Csoma Botond családjában a politika mindig is beszédtéma volt, egyetemistaként döntötte el, hogy erre a pályára lép. Talpas Botond az ifjúsági szervezetekben kezdett el közösségszervezéssel foglalkozni, ekkor fogalmazódott meg benne a felismerés: a politika eszköz különböző közösségi célok megvalósítására. A civil foglalkozását tekintve gyermekorvos László Attila az egyetemen, diákszenátorként „alapozta meg” későbbi karrierjét, politikai szerepet 2004 óta vállal, volt városi tanácsos, alpolgármester, a Kolozs megyei RMDSZ elnöke.

A jelölteket faggató Antal Karola rádiós szerkesztő arra is kíváncsi volt: milyen emlékezetes pillanatokban volt részük kortes útjaik során. Csoma Botond szerint bátorító volt, hogy a sok biztonsági szabály ellenére egyesek mennyire nyitottnak mutatkoztak irányukban. Talpas Botond személyesen is felkereste szomszédjait, akiket mindeddig csak felületesen ismert több múltbeli emléket felelevenítve, rengeteg „élettörténetet” gyűjtve. László Attila számára az volt a meglepő, hogy a vészhelyzet, a fokozódó pánikhangulat ellenére az emberek nagy része mégsem vesztette el realitásérzékét.

A tájékoztatón Talpas Botond ismét kiemelte annak fontosságát, hogy az erdélyi magyarság minél több képviselőt juttasson a törvényhozásba. Négy éve 123 szavazaton múlott a második RMDSZ mandátum Kolozs megyében, minden voks számít tehát. Prioritásnak nevezte a közigazgatásban való anyanyelvhasználatot szabályozó törvény módosítását, amely lehetővé tenné, hogy Kolozs megye még több településén kikerüljenek a kétnyelvű feliratok. Hivatalosan, nem csak politikai kompromisszum eredményeképpen. „Nem azért kellenek magyar nyelvű táblák, mert nem beszélünk románul, hanem a kölcsönös tisztelet jeléül, a magyar közösség otthonosságérzetének megteremtése érdekében”, fogalmazott.

Csoma Botond hangsúlyozta: nem az RMDSZ akarta, hogy a választásokat most tartsák meg. A kormányzó liberálisok és Klaus Iohannis elnök ragaszkodott ehhez, mert attól félnek, néhány hónapon belül elapad támogatottságuk. A választások elhalasztására nincs már lehetőség, de a távolmaradással nem a kormányt és az államelnököt büntetjük, hanem magunkat. Egyáltalán nem mindegy, hogy velünk, magyarokkal vagy nélkülünk alakul meg a következő törvényhozás. Ebben a bizonytalan helyzetben ugyanakkor komoly esély rejlik, mert ha a magyar részvétel nagyobb, mint a román, akkor még több képviselőnk lehet. Nem kellene hagynunk, hogy az új parlamenti többség az RMDSZ nélkül alakuljon meg, ezért kell minél nagyobb arányban az összefogás listájára szavazni – magyarázta.

László Attila a szavazás biztonságosságára hívta fel a figyelmet: naponta felvállalunk rizikókat, amikor buszozunk, hogy elérjünk a munkahelyre, bevásárolunk - a szavazás egyiknél sem kockázatos. Most, válság idején látszik igazán, mennyire fontos, hogy jelen legyünk azokon a fórumokon, ahol beleszólhatunk a rólunk szóló döntésekbe, befolyásolni tudjuk ezeket, ezért érdemes bevállalni a különben biztonságos körülmények között megszervezett szavazással járó rizikót – bíztatoött szavazásra László Attila.

 


EZ ÉRDEKELHETI
BELPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Rendezvényajánló
Az RMDSZ újabb államtitkár-, és ...
Oltáselőjegyzéskor előnyt élveznek az ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ