Az orosz sakkozók az év végéig játszhatnak egyéniben, s nem a saját országuk színeiben
Vissza

Az orosz sakkozók az év végéig játszhatnak egyéniben, s nem a saját országuk színeiben

Az orosz és fehérorosz sportolók egyéniben továbbra is indulhatnak bármely sakkviadalon, de továbbra sem a saját országuk színeiben, hanem semleges státuszban, a nemzetközi szövetség (FIDE) zászlaja alatt.
A szövetség honlapján megjelent közlemény szerint a FIDE ezzel a döntéssel az eredendően május 31-ig szóló engedélyt tolta ki egészen az év végéig. Ugyanakkor a korábbi korlátozások változatlanul élnek az Ukrajnában háborút vívó Oroszországgal és az őt az invázióban támogató Fehéroroszországgal szemben.
    A FIDE február 28-án jelentette be, hogy a továbbiakban nem tart sakkversenyeket Oroszországban és Fehéroroszországban, majd március 16-án megtiltotta a két ország válogatottjainak a részvételét a szervezet égisze alatt zajló versenyeken. Rendelkezése nyomán a sportági világszövetségnél - amelynek orosz elnöke van Arkagyij Dvorkovics személyében - Oroszország elvesztette jogát az idei sakkolimpia megrendezésére.
    Emil Sutovsky, a FIDE izraeli főigazgatója a tilalmak bejelentése után így nyilatkozott: "úgy gondolom, igazságos döntés született. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság ajánlását követtük, amikor felfüggesztettük e két ország csapatainak részvételét a rendezvényeinken. Ettől függetlenül hiszünk abban, hogy az érintett sportolókat nem foszthatjuk meg a versenyzés lehetőségétől - még akkor sem, ha ezt csak a FIDE zászlaja alatt tehetik meg".

EZ ÉRDEKELHETI
SPORT ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Németh Zsolt: Tusványos a nemzeti ...
Esők is viharok váltják a kánikulát
A Fellegvár is a kolozsvári turisztikai ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ