Az ölelés napja Nagyenyeden
Időseknek szerveztek találkozót a máltaiak
Időseknek szerveztek találkozót a máltaiak
Vissza

Az ölelés napja Nagyenyeden

A Máltai Szeretetszolgálat nagyenyedi fiókszervezetének vezetője és önkéntesei nevében kaptuk a meghívót arra az évente ismétlődő eseményre, amit szimbólikusan az „ölelés napjának” neveztek el.

Az ünnepi együttlétre tanárok, máltai tagok és más idős emberek kaptak meghívót a Szentkirály utcai máltai központba. A negyedik alkalommal megtartott közös vacsora célja, hogy az idős enyedi embereknek, értelmiségieknek legyen egy délutánjuk, estéjük, amikor egy kicsit önamagukra és egymásra figyelnek. Sok szeretettel, egy öleléssel, valamint szépen megterített asztalokkal várták őket. A máltaiaknak ebben az évben több sikeres rendezvénye volt, például február másodikán a város kiemelkedő eseménye a szintén hagyományos máltai bál, ahol az ifjak bemutató táncait a Bethlen-bálhoz hasonlóan a Lőrincz házaspár tanította be.

            Az ölelés mellett dalolásról, versmondásról és sok-sok beszélgetésről szólt a délután, valamint Fodor László nyugalmazott zenetanár két szerzeményének bemutatására is aznap került sor. Régi dalok csendültek fel Lőrincz Gertrud irányításával, amelybe sokan bekapcsolódtak, nosztalgiázva a régi „megszépült” időkön. Aztán sokáig folyt a szabad csevegés sok mindenről, a múlt és a jelen történéseiről. Tamás Piroska régi máltai tag egy kis alkalmi verset olvasott fel az összegyűlt nyugdíjas társaságnak: „Mit szólnál egy öleléshez, / jól esne az Teneked? / Bele lenne csomagolva / barátság és szeretet. / Az ölelés azért csodás / szívünk, lelkünk benne van / nem is értem, miért félnek / kipróbálni annyian. (Aranyosi Ervin verse)

            Fari Ilona enyedi máltai vezető beszédében a jelenről szólt, de egy kicsit előrevetítette a jövőt is. Jelenleg ötven szegény embernek juttatnak kenyeret, főleg öregekről és magányosokról van szó. Rendszeres orvosi ellenőrzéseket is ajánlanak, amelyekben alapvizsgálatok szerepelnek, többek között elektrokardiográfia, vércukorszínt mérés, szűrőprogramokon való részvétel, amit előzetes beosztás szerint lehet majd igénybe venni. Részt vett a találkozón Karsai Gitta családorvos is, aki rögtön tanácsokkal látta el a jelentkezőket. Arról is tájékoztattak a máltaiak, hogy megnyertek egy uniós pályázatot a polgármesteri hivatallal együtt, amelynek segítségével a máltaiak a közeljövőben egy szociális konyha megépítését és működtetését szeretnék előmozdítani. A megvalósítást természetesen megelőzi majd a székház felújítása, amely lehetővé teszi a napi étkeztetések jó körülmények közötti lebonyolítását. A felnőttek, idősek segítség kérései természetesen előnyben részesülnek.

            A 90 évet betöltött idősek klubjába tartozik Csutak Klára, Kvacskai Lajos és Király László is. Nevükben Király László, a Bethlen-kollégium nyugalmazott magyartanára szólalt fel. Megemlítette, hogy 67 évnyi tanársága kiadja az igazi, életkori időt számára, és minden évre boldogan emlékszik, elsősorban azért, mert fiatalok vették körül. Mint mondotta, Gyulafehérváron majd Kolozsváron élt, és amikor elvégezte az egyetemet, december elsején nevezték ki az enyedi kollégiumba, egy olyan napon, amikor senki sem volt az iskolában.

Az est végén tombolasorsolás következett, amelyen mind a 25 résztvevő nyert valamit. A finom vacsora után még sokáig folytatódott a dalolás és a beszélgetés. Az idősek jól érezték magukat, mert együtt lehettek a máltaiak jóvoltából, a „testi–lelki ölelés” pedig felidézte a jó emlékeket a múltból, és elviselhetőbbé tette a jelent számukra.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

RMDSZ: ahol 15% magyar él, ...
Létrejött az Erdélyi Magyar Szövetség - ...
SZKT Kolozsváron - Az RMDSZ 200 ezer ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ