Az iskola dolga: megtanítani, hogyan kell tanulni
Vissza

Az iskola dolga: megtanítani, hogyan kell tanulni

A Bethlen Gábor Kollégium évnyitóján az udvar fejedelmi szobrai mellett 594 diák sorakozott fel, továbbá a tantestület, a szülők, érdeklődők; a vendégek közül kiemelendő Iulia Oana Badea Despina helyi polgármester, Ladányi Árpád megyei RMDSz elnök, Gudor Botond református esperes, Deák Székely Szilárd Levente megyei RMPSz elnök, Liviu Sorin, a tanfelügyelőség megyei adminisztrátora.

Az ünnepélyes megnyitót Turzai Melán aligazgató vezette, előbb felolvasták a főtanfelügyelő üzenetét, amit a megye iskoláihoz intézett, majd a IV. osztályosok ajándékcsomagokat adtak át az iskolai oktatásba belépő előkészítő osztályosoknak.

Iulia Oana Badea Despina polgármester szerint a Bethlen iskola nem idegen és nem is volt az soha számára, hiszen édesanyja itt tanította valamikor a román nyelvet és gyakran őt is magával hozta az iskolába. Az emlékek régiek, de az akkor átélt élmények megmaradnak. Turzai Melán aligazgató Nemes Nagy Ágnes Tanulni kell c. verséből idézett: „Tanulni kell. A téli fákat./Ahogyan talpig zuzmarásak./Tanulni kell. A nyári felhőt./A lobbanásnyi égi-erdőt./Tanulni kell mézet, diót/jegenyefát és űrhajót,/a hétfőt, keddet, a pénteket,/a szavakat mert édesek,/tanulni kell magyarul és világul,/tanulni kell mindazt, ami kitárul,/ami világit, ami jel:/tanulni kell, szeretni kell.”

Szőcs Ildikó a maga során Szentgyörgyi Alberttől idézett, „Az iskola dolga, hogy megtanítassa velünk, hogyan kell tanulni, (…), hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy megtanítson bennünket a jól végzett munka örömére és az alkotás izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit csinálunk, és hogy segítsen megtalálni azt, amit szeretünk csinálni.” Az igazgató Lázár Emőke vallástanárnő imáját közvetítette a jelenlevő ünneplőknek: „Ne engedd Uram, hogy elvegyem tőlük annak a lehetőségét, hogy önállóan gondolkodjanak, hogy ők hozzák meg saját döntéseiket. Tégy engem napról napra alázatosabbá és segíts, hogy hagyjak fel diákjaim szüntelen szidásával és fejmosásával. Tégy elnézővé diákjaim apró hibáival szemben és segíts, hogy észrevegyem a legkisebb jót is bennük. (…) Adj ajkamra megfelelő szavakat, ha valamelyik dicséretet érdemel, ne engedd azt várnom tőlük, hogy felnőtt módjára érveljenek. Mindenekelőtt azt kérem Uram, hogy soha ne töltsem ki mérgemet pusztán csak azért, hogy önzésemnek eleget tegyek.

Az igazgató végül röviden kitért arra is, hogy nem helyeslik, hogy a tanítók helyett szaktanárok oktassák a román nyelvet az I–IV osztályokban.  

Az ünnepség végén megkezdődött a nagy udvari zsibongás, beszélgetés, amely még sokáig tartott. Délután a Díszteremben kultúrműsor szórakoztatta a közönséget, így íróakadémia, valamint Földes László Hobó fellépése, aki Faludy György estét mutatott be.


EZ ÉRDEKELHETI
KÖZHÍR ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Főhajtás, hála és virág a magyar ...
VIDEÓ - Fáklyás menet 1956 emlékére ...
VIDEÓ - Ünnepi műsor október 23-a ...

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ