Az ENSZ-főtitkár Kijevben: folytatják a humanitárius segítségnyújtást
Vissza

Az ENSZ-főtitkár Kijevben: folytatják a humanitárius segítségnyújtást

A fegyveres konfliktus sújtotta Ukrajna humanitárius segélyezésének folytatásáról biztosította António Guterres ENSZ-főtitkár vasárnap Kijevben tartott megbeszélésükön Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnököt - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség.

A főtitkár a találkozón biztosította az ukrán kormányfőt afelől, hogy minden tőle telhetőt megtesz a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezése, az ukrán nép jóléte, valamint Ukrajna függetlensége és területe egységének helyreállítása érdekében. Guterres egyúttal felszólított a harcok teljes beszüntetésére. Kijelentette továbbá, hogy a maga részéről támogatja a válság bármilyen formátumban történő rendezését, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői missziójának munkáját. Hrojszman szerint Ukrajnában a humanitárius problémákat Oroszország teremtette a nemzetközi normák megsértésével és az országgal szemben indított agresszióval. Hrojszman elmondta, magas színvonalú Kijev és az ENSZ együttműködése ezen a területen, és nagyra értékeli az ENSZ segítségnyújtását. Ugyanakkor szükségesnek nevezte az Ukrajnának nyújtott ENSZ-segélyek növelését, illetve új mechanizmusok bevezetését a jelenlegi humanitárius problémák megoldására. 
    Vasárnap Kijevbe érkezett Rex Tillerson amerikai külügyminiszter is, aki Petro Porosenko ukrán elnökkel tárgyal. Ukrán sajtóhírek szerint várhatóan szintén még vasárnap Ukrajnába érkezik kétnapos látogatásra Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára is.

 


EZ ÉRDEKELHETI
KÜLPOL ROVAT CIKKEI

ROPOGÓS ROPOGÓS

Tőkés László: az RMDSZ nem használta ki ...
Új szakmai egyesületet alapítottak a ...
KÓTA-életműdíjat kapott Szép Gyula

NÉPSZERŰ NÉPSZERŰ

  • Fejetlenség az oltási platformon, ...
  • Körvonalazódik a vakcinaútlevél: ...
  • Egy tonna bronz emléke
  • Egy tonna bronz emléke
  • VIDEÓRIPORT – Így zajlik az ...